Ми у Facebook
23.02.2016, 19:00

У селі біля Рівного відзначили Міжнародний день рідної мови (ВІДЕО)

Організувала його вчитель Білокриницької школи Рівненського району К. Новак.
На святі побували члени Рівненського обласного об’єднання товариства «Просвіта». Їм, найперше, показали етнографічий музей, де вчителі та учні школи зібрали сотні експонатів. Започатковано музей у 1992 році і він неодноразово ставав призером всеукраїнських конкурсів. Особливо пишається школа перемогою у першому всеукраїнському конкурсі-огляді громадських музеїв у номінації «Просвітницька діяльність». Засновниця музею К. Новак разом з колегами розробила десятки тематичних екскурсій: про рідне село «Хата моя, біла хата», «Предмети побуту як витвір мистецтва», «Від зернини до хлібини», про народний одяг, про український рушник та багато інших.

У Рівному збирають підписи за визнання Української церкви Київського патріархату

А потім співали усі: від найменших - хору молодших класів, який виконав пісню про Україну, до найстарших - учителів-ветеранів, які сиділи в залі і підспівували. кілька творів виконав ансамбль учителів «Криниченька». А коли в залі зазвучала пісня у виконанні учня Д. Кулініча та викладача О. Бесараб у супроводі бандури, на очах у багатьох глядачів забриніли сльози.
На святі рідної мови, як і належить, звучало українське поетичне слово. Особливо сподобалась глядачам авторська поезія талановитої учениці А. Степанюк та вчителя С. Волошиної, яка декламувала вірш власної доньки.

«Вар’яти» їдуть на Рівненщину з новою програмою

Завершилось свято піснею про Україну, яку стоячи виконали всі учасники свята. А потім був виступ заслуженого артиста України, просвітянина О. Заворотнього, який прочитав поезію Т. Шевченка.



Наприкінці голова РОО ВУТ «Просвіта» І. Вєтров вручив школі два томи Шевченківської енциклопедії й бібліотечку книг українських авторів. А голова міського обєднання «Просвіта» К. Сичик подарувала два томи «Кобзаря» Т. Шевченка, видані зусиллям просвітянина–ветерана М. Борейка.

Мирослава КОСАРЄВА





На правах реклами