Ми у Facebook
01.03.2016, 21:30

Чоловічий клуб ОГО радить, як правильно обрізати дерева

Ми підготували кілька головних правил.
Обрізка дерев - необхідна процедура для покращення їх плодоношення, підвищення рівня якості плодів та їх смакових властивостей. Обрізка на початку весни має свої переваги:

- через відсутність листя на дереві, добре видно хворі крона;
- дерева ще перебувають у спокої і зазнають менший стрес;
– зрізи виходять якіснішими і точнішими.

Фактично, від правильності обрізки дерев залежить їх здоров'я, а тому до цього процесу треба підготуватися як слід. Пропонуємо кілька головних правил:

1. Не залишайте на стовбурі пеньків. Якщо ви відрізаєте гілку, робіть зріз на кільце так, щоб у дерева була можливість затягнути рану власною корою. Навіть якщо ви зробите це частково, рана всеодно затягнеться по краях, що запобігатиме загниванню місця зрізу. Якщо ж пеньок залишите - руйнування кори по його периметру гарантоване. Тому, аби уникнути клопіткої боротьби з жировиками, гниллю та дуплами – ріжте на кільце!

2. Не укорочуйте молодняк. Садівники-професіонали не радять абияк та абиколи підрізати верхівки молодих дерев. Таким обрізанням ви не припините вертикальний ріст дерева, як багато хто вважає, а просто викличете утворення нових вовчків, які будуть рости нагору, знесилюючи бічні пагони. Єдиним ефективним способом для розширення крон та підсилення кістякових гілок - видалення центрального провідник.

3. Не обрізайте зайвого. Якщо ви зрізуєте пагін занадто коротко, на 3-5 бруньок, ви залишаєте рослині тільки зону ростових пагонів. Вони будуть збирати у себе весь сік й у вас вийде обрізка на посилення приросту, що означає, що практивно всі крона стають головними. Якщо через рік ви проведете такуж надмірну обрізку, гілки стануть ще сильнішими й утворять віник. А виправити це ви зможете лише жорстким розгином.

4. Не замазуйте свіжий зріз. Після обрізки глок товщиною більше 3-х см. має пройти до 7-ми днів і лише коли зріз трохи пдсохне, його замазують варом або зафарбовують олійною фарбою. Якщо ж ви намочите рану відразу, можете спровокувати її гниття.

5. Не забувайте про сад. Ті, хто вмиває після зимово-весняної обрізки забуває про дерева, роблять велику помилку. Про дерево треба пам'ятати цілий рік і слідкувати за ним. У період вегетації воно має потребу в постійній увазі та догляді. Адже після сильної виправної обрізки могутньо вистрілюють вовчки – пагони, якими коріння намагається врятувати своє існування. Все тому, що їхніх колишніх годувальників ми нещадно прибрали. Але жити ж треба! Навіть якщо ви не обрізаєте сад, а просто відгинаєте гілки, не дивуйтеся, що з них будуть лізти нові вертикальні пагони, які без вашого контролю за пару років здатні стати товще материнської гілки і перемкнути все живлення на себе.

За матеріалами: poradnyk.com.ua.

Статті до теми:

Обприскуємо плодові дерева і кущі навесні [+ПОРАДИ]

Рівнянка поділилася перевіреним способом, як лікувати дерева від чорного раку

Комфорт року - “Дерев'яний дім” створює затишок у кожній оселі





На правах реклами