Ми у Facebook
02.03.2016, 09:00

Кому вигідні “страшилки” про державні субсидії

Субсидія – це грошова допомога, що надається державою за рахунок коштів бюджету, а також спеціальних фондів юридичним особам, місцевим державним органам, іншим державам.
Згідно із постановою Кабінету Міністрів України, отримувати субсидії можуть громадяни, які проживають у житлових приміщеннях як державного, так і громадського житлового фонду, в тому числі у гуртожитках.

Субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги і обсягом обов’язкового відсотка платежу. Цей показник залежить від загальної площі житлового приміщення. В окремих випадках рішення про призначення субсидій приймається на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов сім’ї. Субсидія розраховується, виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, і призначається на основі їхнього сукупного доходу. Проте, якщо у житлових приміщеннях зареєстровані працездатні громадяни, які не працювали і не навчалися та не були зареєстровані у службі зайнятості населення як такі, що шукають роботу, протягом трьох місяців, – такій категорії громадян сума доходу розраховується як мінімальна зарплата.

Однак, якщо ви підходите під стандарти Закону, то при призначенні субсидії Ви отримуєте бланк з двома колонками цифр – соціальна норма і обов’язкова плата над якими зверху вказана сума щомісячного відшкодування Ваших витрат:

1 – Соціальна норма – розраховується індивідуально в залежності від площі житла, типу опалення і кількості жильців згідно нормативів.

2 – Обов’язкова плата – розраховується відповідно сукупного сімейного доходу та кількості проживаючих осіб.



Наприклад: Вам призначена соціальна норма на використання газу в об’ємі 200 м3 на суму 720 грн. та обов’язкова плата 150 м3 на суму 540 грн.

Таким чином, різниця між соціальною нормою і обов’язковою платою являється субсидією на відшкодування витрат по оплаті.

Тобто, на використання газу надана щомісячна субсидія в розмірі 50 м3 на суму 180 грн.

Аналогічно проводяться нарахування і по інших видах послуг (електропостачання, водопостачання і т.д).

При цьому слід розуміти, що ці кошти (субсидія) перераховуються з державного бюджету на рахунки підприємств, які надають послуги уже незалежно від Вашої волі (п.15 абзац №2, Постанови КМУ від 21.10.95 р.). Тобто вказані гроші знаходяться на особових рахунках і питання тільки в їх використанні за призначенням.

Тепер про головне – обов’язкова плата.

Ці два страшні слова так лякають громадян, що багато з них не хочуть оформляти субсидію, тобто – відмовляються від допомоги, яку надає держава і не відомо в чиїх широких кишенях осядуть невикористані ними кошти.

Також доводиться чути, що потрібно вмикати всі газові прилади, відчиняти вікна і двері, щоб використати норму на обов’язковий платіж – інакше не бачити субсидії, як своїх вух. Дивно, але про необхідність внесення обов’язкової оплати заявляють також і деякі посадові особи (зокрема, з облгазів та інших комунальних установ).

Для встановлення істини давайте уважно прочитаємо абзац №3 п.15 вищевказаної Постанови КМУ №848 із змінами №242, 475, 570, 747, 841 від 2015 р.

«Громадяни зобов’язані щомісячно сплачувати обов’язкову частку витрат на оплату послуг. У разі коли вартість фактичного використання послуг менша, ніж обов’язкова частка витрат на оплату цієї послуги, громадяни сплачують її фактичну вартість.

Сума субсидії, яка переказана на рахунки виконавців (виробників) ЖКХ для оплати їх вартості в розмірі соціальних нормативів і яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг, зараховується, як оплата послуг у томі числі обов’язкової частки платежу домогосподарства на наступні рахункові періоди».


Кого з матерів-одиночок позбавлять допомоги


Продовжуючи розгляд вищенаведеного прикладу по використанню газу отримуємо наступне:

Соціальна норма: 200 м3 – 720 грн.

Обов’язковий платіж: 150 м3 – 540 грн.

Субсидія: 50 м3 – 180 грн.

Якщо, скажімо, в листопаді Ви використали 25 м3 на суму 90 грн. – то оплачуєте тільки цю вартість, а не використана за цей місяць субсидія в сумі 180 грн. переноситься на грудень.

Тобто, в грудні Ви використовуєте суму субсидії 360 грн (180+180) грн.

Інакше кажучи, при використанні в грудні 150 м3 газу, оплачуємо тільки 180 грн. (540 грн. – 360 грн.). При цьому слід зважати, щоб не перевищити споживання ресурсів наданих згідно соціальної норми.

Також зазначимо, що субсидія на оплату ЖКХ розраховується з моменту (місяця) звернення, а не з часу фактичного призначення і розраховується до кінця поточного року.


Скільки коштує кілометр української дороги

Таким чином, «страшилки» про величезні обов’язкові платежі є маніпуляцією. Адже не факт, що доведеться сплачувати всю суму обов’язкового платежу. Усе залежить від економії споживання і фактичних показників лічильника. У будь-якому випадку, щомісячно держава перераховує на рахунок громадян кошти.

Як розпоряджатися соціальною нормою: використовувати в її повній мірі чи зекономити. Це вправі вирішувати кожен споживач. До того ж Україна в своїй енергетичній політиці взяла курс на стимулювання енергозбереження…

Усупереч цьому, окремі чиновники, залякуючи пенсіонерів незрозумілими для них термінами на зразок «обов’язкового платежу»(який потрібно щомісяця в повній мірі сплачувати, інакше відключать газ) та «соціальної норми» (яку потрібно використати), навпаки стимулюють до відкривання кватирок, та намотування зайвих кубів газу, бо, інакше, нібито субсидії не буде. Схоже, що комунальним структурам просто вигідно, щоб «довірливі бабусі» платили обов’язкові платежі, хоча вони далеко не завжди використовують свою соціальну норму.

Ймовірно, справа в тому, що в облгазах практично немає обігових коштів (через безготівкові операції в процесі субсидіювання), тому і виникають проблеми із виплатою зарплат. Ось чому підприємствам і необхідні додаткові кошти.

У будь-якому випадку, дії тих комунальників, які користуючись незнанням постанов і законів бабусями та дідусями, змушують їх виплачувати в повній мірі обов’язкові платежі (в окремих випадках суми складають понад 900!!! гривень\місяць при пенсії в 1500 гривень) незважаючи на показники лічильника, є не лише незаконним вчинком, а й глибоко аморальним.

За матеріалами www.versii.if.ua





На правах реклами