Ми у Facebook
02.03.2016, 14:20

Як визначити вартість автомобіля для оподаткування транспортним податком

ДПІ у м. Рівному інформує, що з 19 лютого поточного року набула чинності методика визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, затверджена постановою Кабміну від 18 лютого 2016 року № 66.
Методика встановлює механізм визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів (далі - автомобілі) для цілей їх віднесення до об'єктів оподаткування транспортним податком.

До уваги рівнян! Податковий календар на березень

Середньоринкова вартість автомобіля розраховується за алгоритмом відповідності цін ідентичних автомобілів за формулою:

Сср = Цн х (Г / 100) х (1 ± (Гк / 100), де:

- Цн - ціна нового транспортного засобу в Україні (з урахуванням марки, моделі, типу двигуна, об'єму циліндрів двигуна, типу коробки перемикання передач);

- Г - коефіцієнт коригування ринкової ціни транспортних засобів залежно від терміну експлуатації;

- Гк - коефіцієнт коригування ринкової ціни транспортних засобів залежно від пробігу.

Джерелом інформації для визначення ціни нового автомобіля є офіційні прайс-листи виробників (дилерів).

Інформація про ціну нового автомобіля подається до 10 січня базового податкового (звітного) періоду (року) держпідприємством «Держзовнішінформ» в Мінекономрозвитку.

Ціна нового автомобіля в Україні визначається на рівні ціни країн-виробників (експортерів), без урахування податку на додану вартість в таких країнах, збільшеної на суму податків, зборів та інших обов'язкових платежів, які сплачуються під час митного оформлення автотранспорту.

Коефіцієнт коригування ринкової ціни автомобілів в залежності від терміну експлуатації визначається як середнє значення співвідношення ціни автомобілів, які були у використанні, до ціни відповідних нових автомобілів. А коефіцієнт коригування ринкової ціни автомобілів в залежності від пробігу визначається з урахуванням фактичного і нормативного середньорічного пробігу автомобілів.

Кому вигідні “страшилки” про державні субсидії

Мінекономрозвитку відповідно до цієї методики розраховує середньоринкову вартість автомобіля і щорічно до 1 лютого базового податкового періоду подає УКРІНФОРМ інформацію про автомобілі, з року випуску яких минуло не більше 5 років (включно) і середня ринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня.

Мінекономрозвитку забезпечує роботу офіційного веб-сайту в режимі, який дає можливість отримати інформацію про середньоринкову вартість автомобіля шляхом введення даних про їх марку, модель, рік випуску, тип двигуна, обсяг циліндрів двигуна, тип коробки перемикання передач і пробіг.

Довідково: з 2016 року кардинально змінився об’єкт оподаткування транспортним податком. Якщо раніше до нього належали легкові автомобілі, які використовувалися до 5 років і мали об’єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см., то тепер - легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше 5 років та середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати (або 1 033 500 грн. станом на 1 січня 2016 р.). !






На правах реклами