Ми у Facebook
08.03.2016, 13:29

Рівнянка, яка підкорила Канни

Христина СИВОЛАП – український режисер, народилась і виросла у Рівному. У 2013 році закінчила КНУТКІТ ім. Карпенка-Карого за спеціальністю "Режисер телебачення".
А у 2015 році дебютний короткометражний фільм Христини "Давай не сьогодні", який вона створила разом із чоловіком Олексієм, підкорив не тільки серця українців, а й отримав багато позитивних відгуків на Каннському кінофестивалі.

Минулого року Христина представила публіці короткометражку "Давай не сьогодні", яка завоювала премію The Best Short Film (найкращий короткометражний фільм) на 26-му італійському кінофестивалі Trieste Film Festival. Також роботу рівнянки оцінили в рамках Міжнародного кінофестивалю у Каннах, у позаконкурсній програмі Short Film Corner.
– Сама ідея “Давай не сьогодні” виникла більше двох років тому, і мені навіть важко вже точно відповісти, як саме вона створювалась, – розповідає Христина. – Ідея фільму належить сценаристу Олексію Сиволапу (тепер — чоловік режисерки, – прим.ред.), пам'ятаю, коли він мені її озвучив кількома реченнями по телефону, я дуже зраділа і сказала, що це треба неодмінно знімати! А потім – близько року ми писали й переписували сценарій, паралельно шукали фінансування і проходили пітчинги. Лише коли виграли кошти на втілення ідеї, то робота пришвидшилась. Підготовка, зйомки, монтаж – пролетіло на одному подиху”.

Варто зазначити, що комедію “Давай не сьогодні” авторка представила ще на п’ятому курсі, під час підготовки дипломного фільму. 
– Коли дізнались про Канни, номінацію, я дуже зраділа, що матиму шанс поїхати туди не просто як турист, а як режисер, навіть якщо програма Short Film Corner Каннського фестивалю – аж ніяк не основна поміж багатьох інших. Ми показали там фільм у невеличкому залі й мали змогу поспілкуватись із глядачами з різних куточків світу, що є дуже хорошим досвідом.

Після Канн Христина одразу приїхала до Львова, де на фестивалі “Wiz-Art” отримала за цю ж стрічку приз глядацьких симпатій.
– У Львові приймали дуже тепло, і, звісно, "вдома" приємніше показувати кіно, – з усмішкою ділиться враженнями молода режисерка. – Те, що нам дали на Львівському фестивалі Wiz-Art приз глядацьких симпатій, думаю, говорить саме за себе. Глядачі сміялись, підходили до мене після показу дякувати. Це надзвичайно приємно!

Загалом дебютна робота рівнянки брала участь у 14-ти міжнародних фестивалях, на чотирьох з яких отримала відзнаки.
У Рівному глядачі мали можливість побачити стрічку рівненської режисерки влітку на фестивалі “Відкрита ніч” та цього року на "Українській Новій Хвилі", збірці найкращих короткометражних фільмів українських режисерів-дебютантів.

Зараз Христина Сиволап працює над новим проектом – українським телесеріалом про кохання. Назва поки залишається в таємниці, але відомо, що зйомки вже розпочалися.

Варто зазначити, що кілька років тому Христина вийшла заміж і вдома зараз її чекає донечка Аліса. Все ж режисерка надовго з родиною не розлучається.

– Я ніколи не думала, що це можливо, але, виявляється, можна встигнути все! Майже весь час я проводжу з дитиною, а коли вона спить, встигаю відправляти свій фільм на фестивалі, дивитись кіно і читати книги. Звісно, іноді не без допомоги бабусь і дідусів. На щастя, вони у нас молоді та енергійні!







На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ