Ми у Facebook
13.03.2016, 18:00

У Міністерстві фінансів розповіли, як саме перевірятимуть соцвиплати

Проект верифікації (перевірки) соціальних виплат та пенсій вчора представило Міністерство фінансів України.
Як писав портал ОГО, українцям обіцяють тотальну перевірку соцвиплат
.

За словами заступника міністра фінансів Романа Качура, Мінфін аналізуватиме інформацію про доходи з офіційних джерел, і це не створюватиме дискомфорт для громадян.Для цього буде співпрацювати з банками. У них буде запитувати мінімальний набір даних про отримувачів соціальних виплат. Його використовуватимуть у роботі як службову конфіденційну інформацію.

Частина українців може залишитися без субсидій

Виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова запевнила, що надання інформації банками не порушуватиме банківську таємницю. Бо працівникам доведеться відповісти на анкети, питання в яких будуть, на зразок, «чи має у вашому банку ця людина або найближчі її родичі депозит у розмірі понад 10 мінімальних заробітних плат, тобто понад 13 780 гривень", або ж вони будуть стосуватися одномоментних придбань за допомогою платіжної картки, сума яких перевищує конкретну суму за певний період часу.

«Банківський працівник звіряє [ці позиції] з базою даних банку і відповідає тільки «так» або «ні», не вказуючи будь-якої додаткової інформації, що стосується, наприклад, залишків на рахунку. Припускаємо, що банки будуть заповнювати таку анкету один раз на місяць відразу щодо декількох осіб, які подають заяви на отримання субсидій або інших соціальних виплат», – уточнює керівник НАБУ.

У Рівному злодії представляються працівниками «Рівнетеплоенерго»

Згідно із запропонованою стратегією, на першому етапі нинішньої верифікації Мінфін шукатиме «мертві душі».

«Там кілька різних проблем: сьогодні вони хочуть розв’язати проблему тих людей, яких не існує, але на ім’я яких надходять соцвиплати. Це перший крок», – розповідає президент ІД «Універ» Тарас Козак.

Другим кроком стане перевірка достовірності документів: чи має людина право отримувати підвищену пенсію або певні доплати до неї. Причому, буде йтися не тільки про пенсії – перевірка стосуватиметься також субсидій із комунальних платежів, а саме – коректності заповнення форми заяви.

Рівняни - про те, які будуть наслідки одночасного подорожчання електроенергії і горілки

«Щодо виплат чорнобильцям теж є проблеми: кожний поважний чиновник свого часу зробив собі довідку, що він рятував Чорнобиль», – додає Козак.

Вже до 10 березня Міністерство фінансів зможе надати перші рекомендації щодо відповідності отримувачів коштів профільним міністерствам, а завершення процесу верифікації очікується вже в середині 2016 року.У Мінфіні прогнозують, що перевірка соцвиплат у 2016 році зекономить 5 мільярдів гривень з Держбюджету.

За інформацією Урядового порталу та http://forbes.net.ua/





На правах реклами