Ми у Facebook
09.03.2016, 17:20

Першу в Україні книгу-поему про нелегальний видобуток бурштину презентували у Рівному

Вчителі з рідного села приїхали привітати Лідію Гольонко

Її автор - поетеса і бард з Рівного Лідія Павлюк (Гольонко).
Лідія Гольонко працює бухгалтером гіпермаркету "Епіцентр". Вона була учасницею фестивалю сучасної пісні “Червона рута”, трьох фестивалів авторської пісні та співаної поезії “Оберіг”. Про пісенну творчість Лідії Гольонко знято короткометражний документальний фільм. А її пісня “Не молились козаченки” звучить у документальному кінофільмі “Собор”.У 1992 році Лідія Гольонко видала свою першу поетичну збірку “Поріг”.

Проблема нелегального видобутку бурштину Лідії Гольонко дуже близька. Адже вона родом з села Велике Вербче у Сарненському районі, яке теж славиться нелегальними старательським бізнесом. Тому ще десять років тому у поетеси виникло бажання написати про цю проблему віршами. Втім, тільки торік під час відпочинку у санаторії їй, врешті, вдалося це зробити. Так з'явилася "Легенда про поліський бурштин". У ній авторка передає з допомогою образу маленької сосни біль природи, яка гине через видобуток бурштину, показує муки сумління одного нелегального старателя, якого безробіття жене на бурштинові копанки, жагу до легкої наживи - іншого. У поемі згадуються і бійки, і стрілянина за сонячний камінь, які відбувалися на Рівненщині.

У Рівному виставили 100-річного "Кобзаря" з унікальною історією

"Копаємо... Без дозволу і права.
Розмінюєм життя - на мідяки.
Там, де не хоче зароблять держава, -
Охоче заробляють бандюки!"
- пише Лідія Гольонко.




У другій книзі поетеси "Сім нот любові і печалі", яку вона теж презентувала разом з "Легендою про бурштин", - вірші за останні два роки. Вони розділені на сім розділів - "сім нот". Тут і жінка - "богиня і гадина", яка чоловіче кохання "або розтопче, або вознесе", і звернення до лікаря - "про те, що буде, я не хочу знати" (Лідія Гольонко нещодавно перенесла важку хворобу), й неоголошена війна з Іловайським котлом, у якому "варили смерть гарматні жерла", і "кохана колючка" - вірш про чоловіка, який ревнує поетесу до пісень. Зачіпає і Лідине "Ми є!!!":

"Вітри холодні голосили,
Коли облуди спав туман,
Знаменом мужності і сили
на повен зріст постав Майдан!"


ВІДЕО: рівнянин Микола Бобрик виступив на "Голосі країни"

Творчість Лідії Гольонко дуже мелодійна. Тож не дивно, що чимало своїх творів поетеса поклала на музику. Під час презентації авторка виконувала свої пісні під гітару. Вони настільки зворушували слухачів, що у багатьох на очах з'являлися сльози.

Лідія Павлюк (Гольонко)
Лідія Павлюк (Гольонко)


Цікаво, що, незважаючи на вихідний, бажаючих почути і побачити Лідію Гольонко не бракувало. Тож світлиця Рівненської обласної наукової бібліотеки була заповнена вщерть. Всім присутнім навіть не вистачило книг (поетеса їх роздаровувала). А ось жоден з політиків чи представників влади на презентацію не прийшов. Причому, не було навіть тих, які представляють галузь культури у місті чи області.

Колеги поетеси з гіпермаркету "Епіцентр"
Колеги поетеси з гіпермаркету "Епіцентр"


Поетесу вітають місцеві письменники
Поетесу вітають місцеві письменники





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ