Ми у Facebook
12.03.2016, 15:30

Рівненський священик розповів про Великий піст та підготовку до Великодня

Напередодні початку Великого посту, який є підготовкою всіх православних християн до свята Великодня, ми поспілкувалися з настоятелем парафії "Святих мучениць Віри, Надії, Любові і матері їх Софії" міста Рівне прот. Василем ПРИХОДЬКОМ.
– Ми зараз переживаємо благодатні дні, які готують нас до зустрічі з воскреслим Христом. Водночас і кожна неділя (воскресний день) нагадує нам про те, що заради кожного з нас воскрес Христос. Завдяки добровільним стражданням Ісуса Христа ми маємо надію на вічне життя та спасіння. Церква мудро підходить до зустрічі свята Воскресіння Христового і готує вірних. Нині ми переживаємо підготовчі неділі до Великого посту. В ці дні у храмах читають відповідні Євангельські читання, лунають піснеспіви…

Служби Великого посту, а також підготовчих до нього тижнів (починаючи з Тижня митаря і фарисея і закінчуючи Великою Суботою) служаться за богослужбовою книгою – Постова Тріодь. У церкві є чотири підготовчі неділі. Перша – митаря та фарисея, друга – блудного сина, третя – страшний суд, а четверта неділя – це прощена неділя. Чому саме такими є підготовчі неділі? Як кожна людина готується до певної важливої події, так і церква готує вірних до зустрічі з воскреслим Христом. У першу неділю нам розповідають про те, якою повинна бути наша молитва. Потрібно як митар каятися у гріхах і просити у Бога милості до себе, грішного. У неділю про блудного сина церква показує нам на прикладі блудного сина те, що Бог з великою радістю зустрічає кожного, хто покаявся. У третю неділю Господь Бог розкриває нам те, що буде чекати тих, хто не розкаються, не хочуть жити з Богом і не дбають про душу свою. Прощена неділя також надзвичайно важлива, адже Бог вчить нас прощати винуватцям нашим. Це ми знаємо з десяти Божих заповідей та Заповідей блаженства.

Тим самим в цілому ці підготовчі неділі стають дороговказом вірянам у дні 40-денного посту та готують нас до благодатних днів, які наступлять. Сам же Великий піст – це не тільки утримання від тваринної їжі, а період, коли людина повинна навести лад у своїй душі та залишити в минулому все зле та недобре. Великий піст дає можливість переосмислити життя та виправити помилки, які раніше чинили. Піст – це посилена змістовна молитва, адже люди часто забувають відвідувати храм і навіть на молитву не знаходять достатньо часу. У цей час потрібно не тільки переосмислити гріховні вчинки, а й почати творити добрі справи. Давати милостиню, допомагати військовим, хворим, ув’язненим… У той час, коли багато людей потребують нашої допомоги, як матеріальної, так і моральної, багато хто витрачає свої гроші та час на незрозумілі веселощі та надмірні розваги. Звісно, треба мати час і для відпочинку, але на все має бути норма та час. Бо часто люди живуть і думають про день сьогоднішній, але не готові до зустрічі з Богом і не замислюються про свою душу та вічне життя...

Варто намагатися обмежити те, що відволікає від духовної праці та духовного зростання. Проте суспільство нині відходить від віри, і є дуже багато людей, які невоцерковлені, і для них піст – це тільки утримання від їжі. Але насправді – це тільки частина змісту Великого посту. Утримання від м’ясної їжі потрібне для того, щоб у людини виховувалася стриманість, а через стриманість – терпіння. Для духовного зростання у дні Великого посту потрібно посилено молитися та відвідувати храм.

Церква Христова дбає про спасіння людей. За апостольським вченням, церква супроводжує людину впродовж всього життя і до останнього дня, щоб ми мали можливість унаслідувати Царство небесне. Свято Великодня ще раз нагадує нам про те, що Христос пішов на добровільні страждання і був розіп’ятий за наші гріхи. Тому в наших серцях повинен бути страх Божий і ми повинні мати розуміння того, що своїми гріхами ми зневажаємо Божу милість і любов. Тож, зустрівши свято Христового Воскресіння, ми дякуємо воскреслому Христу за наше спасіння та надії на вічне життя у Царстві Божому.

У період посту Церква закликає вірян до покаяння. Каятися потрібно у таїнстві сповіді та причастя. Під час сповіді потрібно згадати всі гріхи, які вчинили. Серед них можуть бути і гріхи, що ми рідко ходили до храму, не молилися, зневажали батьків, заздрили ближнім… У момент сповіді людина може розгубитися і не знає, як сказати про гріхи. Тоді бажаючі сповідатися говорять, що грішили словом, ділом та думкою… Але кожен з гріхів треба осмислювати і намагатися не чинити подібного у майбутньому. Адже не минає і дня, щоб людина прожила і не згрішила. Виникає питання про те, як часто можна і треба сповідатися, Василій Великий писав, що треба сповідатися не рідше, як один раз на три тижні. Проте зараз люди часто так не роблять і сповідаються та причащаються один чи два рази на рік. Важливо, щоб, просячи прощення, ми обіцяли, що каяття наше щире і з моменту таїнства стаємо на шлях виправлення.

Людина – це ніби заблудша вівця, і як господар радіє, коли вівця повернулася додому, так і Господь радіє кожному, хто покаявся. У період Великого посту варто замислитися над тим, як ми живемо, та нехай ці благодатні дні стануть періодом, який принесе зміни в життя кожного.

“Будьте уважні й обмірковуйте те, що ви чуєте. Господь Всевишній надасть вам розуміння згідно з тим, скільки розуміння в вас зараз є. Та будьте впевнені, Він надасть вам більше, ніж ви заслуговуєте. 25. Бо хто має розуміння, тому додасться ще більше, а хто не має, в того відніметься і той дріб’язок, що йому належить” (Євангеліє від Марка 4).





На правах реклами