Ми у Facebook
13.03.2016, 17:30

Три шлюби чорної княгині з Рівненщини

Дочка князя Іллі Острозького і дочки польського короля Беати Костелецької, засновниця Острозької академії, Гальшка була відомою своєю вродою та благородством. Княжна тричі була у шлюбі,однак жодного разу він не став щасливим.
Перший раз під вінець Гальшка, як і годилось в ті часи, пішла у віці 14 років. Її нареченим був благородний польський військовий Дмитро Сангушко. Згоду на вінчання замість неї висловив дядько – Костянтин-Василь Острозький, який шукав у цьому шлюбі свою вигоду. Мати Гальшки, Беата, була проти цього, тому звернулась зі скаргою до короля Сигізмунда-Августа.

Легенда Соколиних гір: закохана княжна

Узимку 1553-1554 року відбувся суд, на який Дмитро не з’явився, за що і отримав вирок: його стратити, а Гальшку повернути на опіку матері. І хоч Сангушко намагався втекти від смерті, це йому не вдалось.

Другий шлюб Гальшка мала взяти з Лукашем Гуркою – представником наймогутнішого магнатського роду Великопольщі. Цей союз був вигідний в першу чергу Сигізмунду-Августу. Беата, знову ж таки, не була в захваті від такої ідеї. Старший за Гальшку аж на 35 років, Гурка часто проявляв тиранічний характер...

ПРОДОВЖЕННЯ ІСТОРІЇ






На правах реклами