Ми у Facebook
13.03.2016, 14:00

Чому дорожчає гречка

За півроку одна з найпопулярніших круп подорожчала мало не вдвічі. У середньому кілограм гречки – вже 30 гривень. Але і це ще не межа, кажуть експерти.
У Черкасах, наприклад, ціна виросла гривень на десять. У середньому кілограм гречки продають по 35 гривень. Люди обурені. Шукають заміну. Трохи дешевша гречка на львівських ринках – по 27 гривень за кілограм. Але і це для покупців дорого, кажуть продавці. Якщо раніше в день розходилося до десяти кілограмів крупи, то тепер – добре, якщо один продадуть.

"Відмовляються, не купують. Кукурудзяну крупу беруть, ячну, пшеничну"
, – каже продавець.

У Рівному знизилися ціни на квартири

І це лише перший виток подорожчання, кажуть експерти. До літа ціни можуть ще підрости.

"Навіть якщо гречку виростили, її треба зберігати в елеваторі. Зараз елеватори все скаржаться на вартість енергоресурсів. І за зберігання вони додадуть. До літа гречка буде дорожче, бо вона зберігалася на елеваторах", – сказав Олександр Охріменко, економічний експерт.

У роздрібі крупа подорожчає відсотків на десять-п'ятнадцять. Ще одна причина зростання цін на гречку – скорочення посівів.

Скільки вихідних буде на Великдень 2016

Вже скоро ці поля засіють соняшником, рапсом, соєю, пшеницею. А ось вирощувати гречку – аграрії не хочуть. Аж надто вибаглива в догляді, а продати її важко.

У цьому фермерському господарстві в Житомирській області від гречки відмовилися, розповідає агроном Дмитро.

"Останній раз ми сіяли гречку кілька років тому, але це зараз невигідно, тому що високі витрати, а рентабельність низька. Вона довго прибирається, вимоглива до цього сильно", – зазначив Дмитро Керімов, агроном.

У Міністерстві фінансів розповіли, як саме перевірятимуть соцвиплати

Українські аграрії вважають за краще сіяти олійні і пшеницю. Адже ці культури відмінно йдуть на експорт. А ось на гречку в Європі і Америці попиту немає.

Втім, фермери не проти знову почати вирощувати гречку. Навіть для внутрішнього ринку. Але спочатку просять державу повернути їм пільговий ПДВ і прорахувати, скільки і яких культур треба сіяти. Інакше, кажуть аграрії, ситуація 2011-го року – коли гречка просто пропала з магазинних полиць – може повторитися вже незабаром.

http://ukr.segodnya.ua/





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ