Ми у Facebook
13.03.2016, 14:30

Рятувальники Рівненщини нагадують: за спалювання сухої трави загрожує штраф

І закликають не палити траву, щоб не викликати пожежу.
Адже, пояснюють, локалізувати загорання та гасити пожежу сухої трави на відкритих територіях непросто, оскільки швидкість поширення вогню висока. Коли ж таке трапляється поблизу населених пунктів, існує велика ймовірність перекидання полум’я на житлові та господарські споруди. Виїзди на гасіння загорань сухої трави, залишків листя завдає чималих матеріальних втрат. Страждає від таких випадків і навколишнє середовище.

На Рівненщині вилучили 15 кг бурштину

Ще один украй небезпечний фактор спалювання сухої трави – їдкий чорний дим. Для людей, схильних до алергій, опинитися у зоні згоряння сухостою дуже небезпечно. Та найстрашнішим випалювання трави є в зоні міста, де на ґрунті і рослинах осідають важкі метали. Вдихаючи дим, люди отруюють свій організм. Крім того, спалюють не просто траву в містах, але й сміття, серед якого чимало пластику. На сільських полях можуть вигоряти залишки отрутохімікатів, які використовують для обробки ґрунтів чи рослин. Небезпечні продукти згоряння вітер здатен переносити на великі відстані, відтак можуть постраждати не лише безпосередньо палії.

Варто підкреслити, що такі пожежі – це й підвищений ризик займання торфовищ. Такі загорання охоплюють великі площі і їх важко загасити, бо торф може горіти у всіх напрямках, незалежно від сили вітру. Тільки десята частина пожеж на торфовищах стається через самозаймання. Здебільшого ж у цьому винні люди, які підпалюють суху траву.

На Рівненщині помічник лісничого знайшов авіабомбу

За 2015 рік на Рівненщині виникло понад 200 пожеж через спалювання сухої трави на загальній площі понад 200 гектарів. Через неконтрольоване випалювання сухостою у 2015 році вогонь знищив 6 житлових будинків селян, і що найстрашніше – забрав життя двох людей, ще четверо громадян отримали серйозні травми.

Згідно зі статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, особи, які випалюють стерню, луги, пасовища та іншу природну рослинність або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, заходів щодо своєчасного їх гасіння — тягнуть за собою адміністративну відповідальність.

ГУ ДСНС України у Рівненській області






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ