Ми у Facebook
14.03.2016, 08:00

В Україні "помер" ринок комерційної нерухомості

Нові приміщення практично не будуються
У 2015 році ринок офісної та торговельної нерухомості в Україні обвалився втричі. Навіть у Києві майже не будували нові офісні та торгові приміщення, пише "Новое время".

Так, в 2015 році обсяг нових офісних приміщень склав всього 56 тис. кв.м. Це майже втричі менше, ніж роком раніше, коли пропозиція була на рівні 149 тис. кв. м, повідомляють в ColliersInternational. Також значно знизилася пропозиція нових торгових приміщень Києва. Так, в 2015-му було введено в експлуатацію лише один ТЦ, площею 13,6 тис. кв.м. У 2014 показник був в 11 разів більше – 155 тис. кв.м.

Квартири в новобудовах подорожчають - прогноз

На думку директора з маркетингу та продажу компанії KAN Development Анни Попруги, скорочення нової пропозиції комерційних площ пов'язане з падінням інвестиційної привабливості їх будівництва через істотне зниження орендних ставок.

"Крім цього, на ринку зараз високий рівень вакантності в бізнес-центрах і немає потреби в новій пропозиції", – говорить Попруга.

Інвестори стали втрачати інтерес до проектів офісних і торгових центрів останні півтора року, стверджує керуючий директор компанії ARPA RealEstate Михайло Артюхов. Деякі власники заморожували свої проекти через невиправданість бізнес-планів. У інвесторів немає впевненості в зростанні через війну й економічну кризу.





На правах реклами