Ми у Facebook
30.03.2016, 11:20

Будівництво біля Рівненського обласного краєзнавчого музею – непоправна шкода чи реальна допомога історичній пам'ятці

Не вщухають скандали з приводу будівництва на вулиці Толстого, 10 у Рівному. Що криється за протестами проти будівництва: спекуляції навколо унікальної історичної пам'ятки міста чи непоправна шкода для музею?
Днями компанія "СТОГРАД", яка вже багато років працює на ринку нерухомості Рівного і яка, власне, й будує багатоповерхівку поряд з музеєм, виступила з ініціативою створення благодійного фонду "Розвиток та підтримка Рівненського краєзнавчого музею", пообіцявши першими внести 250 тисяч гривень на цільовий рахунок для допомоги Рівненському краєзнавчому музею. Ці кошти, як вважає компанія, допоможуть музею здійснити капітальний ремонт і суттєво покращити його стан.

– Коли ми тільки розпочали будівництво, то я, як рівнянка, була просто вражена тому, наскільки жахливо виглядає фасад музею – там просто все сиплеться. Хочу зазначити, що до того, поки не почали порушувати питання щодо законності будівництва, ніхто, починаючи з громадських активістів і закінчуючи владою, проблемами музею не переймався, – зазначила представник компанії-забудовника Людмила СИНЮК. – Ми хочемо справді допомогти: і з облаштуванням фасаду, і з благоустроєм прилеглої території. Тобто ми готові до співпраці – допомогти і підтримати музей. Щоб це було так, як заведено у всіх цивілізованих країнах – ми виходимо з конкретною пропозицією, просимо створити фонд допомоги музею.

Пані Людмила додала, що кожному з рівнян дуже близький краєзнавчий музей і його доля не повинна бути байдужа громадськості. Саме тому “СТОГРАД” і запрошує долучитися до створення фонду відомих у Рівному громадських діячів, журналістів та науковців. Представники компанії вважають, що такий жест доброї волі стане потужним поштовхом, аби згуртувати людей, яким справді небайдужа доля національної пам'ятки, на відновлення і покращення як будівлі, так і фондів Рівненського краєзнавчого музею.

– Рівненський музей – окраса міста, але його проблемами ніхто не переймався. Якоюсь мірою рівняни повинні бути вдячні за те, що скандал навколо будівництва виник, адже за стільки років звернули увагу на проблеми Рівненського краєзнавчого музею, – зазначила Людмила Синюк.



Які ж вигоди може отримати від будівництва краєзнавчий музей? Перш за все, це сучасна каналізація. До початку будівництва будівля музею не мала нормальної каналізційної системи. Каналізаційні відходи потрапляли до септика. А це – і забруднення навколишньої території, і підвищення рівня ґрунтових вод, що має надзвичайно негативний вплив на історичну будівлю. Завдяки тому, що будівництво розпочалося, музей таки отримав цивілізовану систему каналізації. Про ті позитиви для музею, які можна отримати завдяки створенню фонду його підтримки, – годі й говорити. Адже будівля справді перебуває в аварійному стані: облуплений фасад, пліснява на стінах та тріщини у них. Завдяки коштам, що виділить компанія-забудовник, можна буде зробити ремонт і привести в порядок саму будівлю.

У “СТОГРАДІ” запевняють, що будівництво абсолютно безпечне. Будівельні роботи не зачеплять охоронну зону довкола музею, і будівництво обіцяють вести із застосуванням новітніх технологій.
Саму процедуру пояснює голова проектної групи Андрій ГРИГОРЧУК:
– Багато хто стверджує, що будівля краєзнавчого музею завалиться від будівництва нашого об’єкту. Але він знаходиться на віддалі 70 метрів від музею. Це буде каркасно-монолітний будинок. Через особливості ділянки він стоятиме на 12-метрових палях, занурених у ґрунт. Будівельні палі будуть занурюватися в ґрунт методом статичного вдавлювання. Тобто навіть з відстані п'яти метрів не буде відчутно, що паля іде в землю.

У компанії додають, що будівництво – абсолютно законне: вся необхідна документація зібрана в повному обсязі. Разом з тим, проведено низку всіх можливих експертиз, які підтверджують законність будівництва і відсутність загрози для музею. Причому, у “СТОГРАДі” – відкриті до спілкування і можуть надати всю інформацію про будівнцитво, яка цікавить активістів.

Щодо виступів і протестів громадських активістів, які, до речі, почалися зовсім нещодавно, “Стоград” називає їх провокацією і спекуляцією навколо історичної пам'ятки. Адже противники будівництва не можуть точно сформувати і висловити свої позиції.

– Питання в тому, що пікет громадських активістів був несанкціонованим. Вони хотіли вивести нас на вуличне обговорення, а не вирішити питання правовим шляхом, – розповідає керівник юридичного департаменту забудовника Микола СМІХОВСЬКИЙ. – Коли ми представили активістам необхідні дозволи від Міністерства культури, вони не звернули на них уваги. Отже, їм не потрібне офіційне підтвердження законності будівництва. Виникає питання: що ж їм потрібно?

Наразі будівництво призупинене і забудовник чекає на відповідне рішення.

Тим часом, працівники музею абсолютно проти будівництва і запевняють, що після будівництва там багатоповерхівки будівля музею зазнає непоправної шкоди.

– Багатоповерхівка закриватиме доступ світла до приміщення музею. Як наслідок, матимемо жахливий грибок і кімнати можуть поруйнуватися. В нас і так стан приміщення – не дуже: і тріщини, і відбувається жахлива руйнація, – коментує працівниця Рівненського краєзнавчого музею Алла БАЧИНСЬКА.

Зважаючи на те, що капітального ремонту музею не було, принаймні, останні десять років, і перспектив на виділення на це коштів поки немає, то, можливо, саме будівництво багатоповерхівки і створення фонду підтримки музею, врятує його будівлю від руйнації.





На правах реклами