Ми у Facebook
31.03.2016, 10:40

Через брак фінансування рівнянин не їде на всеукраїнську олімпіаду

В Україні частково відмовилися від проведення всеукраїнських шкільних олімпіад через брак фінансування. Рівнянин, який теж мав їхати на таку олімпіаду та готувався до неї, поділився своїм обуренням з цього приводу.
У зв’язку з відсутністю достатньої кількості коштів у державному бюджеті Міністерства освіти і науки України було прийнято рішення про скасування IV етапу Всеукраїнських олімпіад з деяких базових дисциплін для учнів 8-х, 9-х та 10-х класів. Олімпіади для учнів 11-х класів будуть проведені у повному обсязі.

OGO.ua випала нагода поспілкуватися з Андрієм Сидоруком - переможцем I-III етапів олімпіади з історії, який мав представляти Рівненську область на IV етапі олімпіади.

- Андрію, скажи, будь ласка, коли тобі стало відомо про скасування IV етапу всеукраїнської олімпіади з історії?

- Ну, взагалі, рішення щодо проведення змінювали тричі. Спочатку, 31 січня, разом з оголошенням переможців обласного етапу, повідомили про скасування IV етапу олімпіади. Згодом, 18 березня, було прийняте рішення, про проведення олімпіади, і лише цієї п’ятниці, 25 березня, було прийняте остаточне рішення про скасуванняу. Слід зазначити, що олімпіада мала проводитися на цьому тижні, під час весняних канікул.

- Зрозуміло. Скільки часу ти витратив на підготовку до олімпіади?

- Готувався щодня по 3-5 годин, починаючи з 1-го вересня поточного навчального року. За цей період я детально ознайомився з історією за програмою 5-11 класу.

- Нічого собі! Тебе не навідували думки покинути це заняття і піти, наприклад, погуляти з друзями?
- Ні, на щастя такого не було. Взагалі, я дуже захоплююся історією як України, так і світу, і тому процес підготовки був для мене дуже цікавим. Звісно, виникали деякі труднощі, однак немає нічого неможливого, потрібно просто підійти до проблеми правильно і її легко вдасться усунути.

- Правильно, я бачу, ти оптимістично налаштований. Проте скажи, як ти почуваєшся зараз? Що тебе обурило найбільше?
- Мене обурило те, що на розвиток науки, проведення олімпіад, підтримку талановитої молоді у держави не вистачає грошей. Також обурила певна вибірковість щодо предметів. До прикладу, українську мову та літературу профінансувала держава, аргументуючи це тим, що це - національний предмет. Не можу не погодитися, однак хіба історія, яка включає величезну кількість питань з української історії, не є національним предметом?
Чому у нас проводять Всеукраїнську олімпіаду з івриту? Невже єврейські общини знайшли кошти, а українці - ні. Чому деякі дисципліни отримали грошову підтримку від науковців, а історія лишилась без уваги? Просто смішно та навіть страшно.
Зараз я почуваюсь дуже розчарованим, і навіть трішки сумним.






На правах реклами