Ми у Facebook
02.04.2016, 09:30

Посівний календар на квітень 2016

Коли сіяти й садити розсаду, зелень та квіти, сприятливі та несприятливі дні для роботи з рослинами у квітні.
Поради на кожен день садівникам і городникам, дачникам, любителям квітів із врахуванням фаз Місяця та розташування Місяця у знаках Зодіаку.

Увага! Несприятливі дні для садіння, пересадки та сівби рослин: 2-3, 6-7, 22, 29-30 квітня.

Посівний календар на березень 2016 року

1 квітня, п'ятниця. Місяць у знаку Козерога/Водолія, спадає, четверта (остання) чверть. Можна обрізати зайві гілки та пагони, проріджувати загущені чагарники. Добре сіяти редиску, редьку, буряки, цибулю-ріпку, яровий часник, ранню моркву, кореневу петрушку та пастернак, сіяти на розсаду кореневу селеру, садити ранню картоплю та цибулинні квіти. Рясно полийте й обприскайте водою розсаду та кімнатні рослини, які люблять вологу.

2 квітня, субота. Місяць у знаку Водолія, спадає, четверта (остання) чверть. Несприятливий день для сівби та садіння будь-яких рослин. Можна прибирати на ділянці, обприскувати дерева та кущі, обрізати старі, хворі та зайві гілки та пагони, проріджувати, викорчовувати, прополювати.

3 квітня, неділя. Місяць у знаку Водолія/Риб, спадає, четверта (остання) чверть. Несприятливий день для садіння, сівби, пересадки рослин (будуть рости кволими, захворіють чи засохнуть взагалі).

Сад і город: які рослини друзі, а які - вороги

Посівний календар на 2016 рік

4 квітня, понеділок. Місяць у знаку Риб, спадає, четверта (остання) чверть. Добре сіяти редиску, редьку, буряки, цибулю-ріпку, яровий часник, ранню моркву, кореневу петрушку та пастернак, садити розсаду кореневої селери. Можна садити ранню картоплю, бульбові та цибулинні квіти. Садівники та дачники завершують обрізання та щеплення дерев і ягідних кущів. Вдалий день для обробки грядок та квітників, поливу і внесення добрив під корінь.

5 квітня, вівторок. Місяць у знаку Риб/Овна, спадає, четверта чверть. Ідеальний день для садіння пророщеної ранньої картоплі, поливу та обприскування будь-яких рослин. Можна посіяти різну салатну та пряну зелень (салат, шпинат, щавель, рукола, кріп). Якщо є така необхідність, пікірують і висаджують під плівку розсаду капусти.

6 квітня, середа. Місяць у знаку Овна, спадає, четверта (остання) чверть. Садити й пересаджувати рослини небажано. Можна зайнятися боротьбою з бур’янами та шкідниками, провести санітарне обрізання гілок, видалити сухі, старі та хворі рослини.

7 квітня, четвер. Місяць у знаку Овна/Тельця. Новий Місяць (Молодик). Православне свято Благовіщення Пресвятої Богородиці. Несприятливий день для роботи з рослинами, в саду-городі.

8 квітня, п’ятниця. Місяць у знаку Тельця, росте, перша чверть. Добре сіяти салат, руколу, шпинат, капусту, садити цибулю на зелене перо; обрізати дерева та кущі, кімнатні рослини для прискорення росту молодих гілок; садити живопліт.

9 квітня, субота. Місяць у знаку Тельця, росте, перша чверть. Добре сіяти та садити зелені рослини, які ростуть вгору (зелений салат, рукола, шпинат, капуста, листовий буряк, селера. петрушка, кріп, зелена цибуля; обрізати дерева, кущі, кімнатні рослини для прискорення росту молодих гілок. Сприятливий день для підживлення рослин та боротьби з хворобами, які вражають кореневу систему.

10 квітня, неділя. Місяць у знаку Близнюків, росте, перша чверть. Можна садити бобові, плетисті та виткі рослини (суниця, полуниця, виноград, троянда, плющ, декоративні кущі, кімнатні рослини-ліани). Можна спланувати й підготувати місце під грядки та квітники, обприскати рослини від шкідників.

Готуємо насіння до посіву: поради городникам

11 квітня, понеділок. Місяць в знаку Близнюків, росте, перша чверть. Можна садити та сіяти квіти, бобові, плетисті та виткі рослини; висаджувати розсаду цвітної капусти; готувати місце під майбутні грядки та квітники, обприскувати рослини.

12 квітня, вівторок. Місяць у знаку Рака, росте, перша чверть. Сприятливий день для сівби та садіння садово-городніх культур, які ростуть вгору та дають багато зелені та плодів (помідори, огірки, капуста, перець, баклажани, кабачки, горох). Обрізати рослини небажано.

13 квітня, середа. Місяць у знаку Рака, перша чверть, росте. Добре сіяти, пікірувати, висаджувати розсаду у теплиці чи під плівку (різна листова зелень, капуста, салат, помідори, перець, баклажани). Обрізати дерева та кущі небажано.

14 квітня, четвер. Місяць у знаку Рака/Лева, перша/друга чверть, росте. Несприятливий день для сівби та садіння декоративних кущів, бульбових та витких рослин (погано прийматимуться, хворітимуть, можуть засохнути).

15 квітня, п’ятниця. Місяць у знаку Лева, друга чверть, росте. Можна садити дерева та кущі, готувати майбутні грядки та квітники, боротися зі шкідниками та зайвою рослинністю, обрізати старі, сухі та хворі гілки.

16 квітня, субота. Місяць у знаку Лева/Діви, друга чверть, росте. Непоганий день висадки розсади під плівку чи у відкритий ґрунт; садіння фруктових дерев; сівби однорічних квітів (матіоли, чорнобривці, настурції, духмяний горошок), зернових культур та газонних трав. Саме час для розпушування ґрунту, прополювання, мульчування, внесення мінеральних та органічних добрив, позакореневого підживлення рослин.

17 квітня, неділя. Місяць у знаку Діви, друга чверть, росте. Саме час для розпушування ґрунту, культивації, підгортання, мульчування та обприскування дерев і кущів.

Поради городникам: Які сорти та гібриди обрати, щоб овочі не боялись фітофтори

18 квітня, понеділок. Місяць у знаку Діви, друга чверть, росте. Можна сіяти та садити квіти, пряні та лікарські рослини, городні культури на свіжу зелень, цибулю, буряк, щавель, шпинат, петрушку, селеру, кріп. Сприятливий день для садіння троянд, декоративних кущів, багаторічних квітів. Можна поділити й розсадити півонії, флокси, хризантеми, астільби, хости, дельфініуми.

19 квітня, вівторок. Місяць у знаку Діви/Терезів, друга чверть, росте. Актуальні поради для 17 та 18 квітня.

20 квітня, середа. Місяць у знаку Терезів, друга чверть, росте. Сприятливий день для садіння кісточкових фруктових дерев (сливи, абрикоси, вишні, черешні), бобових культур (горох, боби, квасоля). Добре сіяти та садити квіти.

21 квітня, четвер. Місяць у знаку Терезів, друга чверть, росте. Сприятливий день для садіння кісточкових фруктових дерев, бобових культур та квітів, проріджування розсади, боротьби з бур’янами. Не рекомендується обрізати й рясно поливати рослини.

22 квітня, п’ятниця. Місяць у знаку Скорпіона. Повня. НЕСПРИЯТЛИВИЙ ДЕНЬ. Не рекомендується сіяти, садити й пересаджувати рослини. Можна поливати й підживлювати квіти та розсаду, боротися зі шкідниками, збирати врожай першої ранньої зелені, прищеплювати дерева.

23 квітня, субота. Місяць у знаку Скорпіона, спадає, третя чверть. Добре замочувати насіння, сіяти салатну зелень, пряні та лікарські рослини, поливати, вносити мінеральні чи органічні добрива; боротися з бур'янами, проріджувати загущені посіви.

24 квітня, неділя. Місяць у знаку Скорпіона/Стрільця, спадає, третя чверть. Православне свято Вербна Неділя. При необхідності полийте розсаду й кімнатні квіти.

Як скласти посівний календар самостійно

25 квітня, понеділок. Місяць у знаку Стрільця, спадає, третя чверть. При необхідності полийте розсаду й кімнатні квіти.

26 квітня, вівторок. Місяць у знаку Стрільця, спадає, третя чверть. Можна садити під плівку чи в теплиці, пікірувати й пересаджувати розсаду помідорів, огірків, перцю, баклажанів; садити фруктові дерева та ягідні кущі; підживлювати рослини органічними та мінеральними добривами.

27 квітня, середа. Місяць у знаку Козерога, спадає, третя чверть. Найкраще сіяти, садити й пересаджувати рослини, які ростуть “у корінь” - бульбові (картопля, топінамбур), коренеплоди (редиска, редька, ріпа, морква, пастернак, коренева петрушка та коренева селера), цибулю на ріпку; садити та пересаджувати іриси, лілії, гладіолуси, жоржини, канни, кімнатні рослини. Можна поділити й розсадити півонії, флокси, хризантеми, астільби, хости, дельфініуми. Можна сіяти бобові (горох, боби, квасоля). Рекомендується розпушувати й удобрювати ґрунт.

28 квітня, четвер. Місяць у знаку Козерога, спадає, третя чверть. Актуальні поради за 27 квітня.

29 квітня, п’ятниця. Місяць у знаку Водолія, спадає, третя чверть. Від сівби, садіння й пересаджування рослин краще утриматись. Несприятливий день. Можна прополювати, проріджувати, прищипувати, пасинкувати рослини, підстригати кущі та дерева, обприскувати рослини від шкідників та хвороб.

30 квітня, субота. Місяць у знаку Водолія, спадає, четверта (остання) чверть. Актуальні поради за 29 квітня. Утримайтесь від сівби рослин на розсаду. Несприятливий день для пересадки й пікірування.

Посівний календар на березень 2016 року






На правах реклами