Ми у Facebook
04.04.2016, 14:30

ФОТО: у Рівному відкрили унікальну виставку великих українців

3 квітня, вперше в Рівному, в рамках Всеукраїнського проекту Ротаракт клубів у приміщенні Обласної універсальної наукової бібліотеки було представлено інтерактивний соціально-мистецький проект «Торкаючись, бачу: великі українці».
БІЛЬШЕ ФОТО

Виставку можна відвідати до 9 квітня у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці.

Це унікальний для України проект, який руйнує стереотип, що візуальне мистецтво є доступним лише для тих, хто бачить. Створення виставки було продиктовано прагненням людей з вадами зору візуалізувати у своїй уяві видатні постаті. Скульптури створені чотирма подими скульпторами зі Львову з гіпсу з урахуванням тактильних характеристик сприйняття незрячими.



БІЛЬШЕ ФОТО

Вперше створено можливість показати незрячим, як виглядали найвидатніші особистості української культури та науки. На виставці представлено 12 скульптурних портретів визначних постатей нашого державотворення: Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван Франко, Григорій Сковорода, Андрей Шептицький, Микола Амосов, Марія Заньковецька, Георгій Гонгадзе, Володимир Івасюк, Михайло Бойчук, Олександр Довженко, Сергій Нігоян. Скульптура – ідеальний інструмент для тактильного сприйняття незрячими та особами з вадами зору.

Біографія про кожну особистість (скульптуру) озвучена через аудіомедійний засіб впізнаваними голосами відомих українських музичних виконавців: Олександр Пономарьов, Тіна Кароль, Оксана Білозір, Павло Табаков, Павло Зібров, Алла Кудлай, Юрій Гнатковський, Павло Дворський, Василь Ілащук, Олександр Божик, Наталія Шелепницька, Ірина Зінковська. Також до кожної скульптури додаються відповідні описи, підготовані шрифтом Брайля. Тому, відомих українців можна буде не лише побачити, але й почути.



БІЛЬШЕ ФОТО

Були запрошені діти з вадами слуху до розмальовування гіпсових скульптур кольоровими фарбами, таким чином створено для них інтерактивне ознайомлення з відомими постатями обраними для проекту. Важливим є те, що «Торкаючись, бачу: великі українці» поєднує людей з особливими потребами різних груп: в даному випадку глухонімі діти були долучені до підготовки виставки для незрячих.

Для повносправних відвідувачів виставка має образ атракційної інсталяції в стилі поп-арт. Виставка має значний резонанс у суспільстві, адже проблема адаптації та соціалізації незрячих зможе знайти вирішення власне у такій мистецькій формі.

Cтратегічним завданням подібних проектів - показати людям приклад, хоч іноді робити щось для оточуючих, які самостійно не можуть собі зарадити. В час економічної та політичної кризи, дуже важливо зберегти людяність та гуманність як основні цінності суспільства.

Даний захід відвідали слабо зорі та незрячі люди Рівного, а також їх родичі та особи, котрі цікавляться таким мистецтвом. На превеликий жаль, не всі бажаючі змогли відвідати виставку саме у день відкриття, адже соціальні служби не працюють на вихідних. Більшість присутніх привели родичі чи друзі. Дехто прийшов самотужки. Організатори надіються, що відвідини виставки вирвуть незрячих людей з сірої рутини буднів та допоможуть організувати культурне дозвілля.

Ротаракт клуб Рівне дякує творцям виставки за можливість продемонструвати її спільноті Рівного і запрошує всіх бажаючих відвідати виставку до 09/04/16 на третьому поверсі Обласної універсальної наукової бібліотеки. Після цього виставка попрямує іншими містами України.

Готуючись до виставки, організатори вкотре пересвідчилися, що проект є унікальним, хоча у світі вже практикують відкриття завіси образотворчого мистецтва для незрячих людей.

Дизайнер з Хельсінкі розпочав проект під назвою The Unseen Art, який використовує переваги тривимірного друку для того, щоб незрячі люди змогли «побачити» мистецтво. Марк Діллон використав 3D-принтер для створення тривимірних копій світових шедеврів мистецтва, до яких можна доторкнутись руками і оцінити всю глибину картини. на 3D принтері фотографій, щоб незрячі люди могли «побачити», як виглядають їх рідні та близькі. Схожий проект реалізували вчені Національного Університету Арізони, котрі створили програмне забезпечення для друку проект також був реалізований у США в Нью Йорку компанією 3Dphotoworks, котрі надрукували об’ємні картини відомих мистецьких полотен. Метою цієї кампанії було зробити світові мистецькі твори доступними для незрячих людей.

Керівники проекту: Христина Береговська (Департамент з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА), Василь Одрехівський (Ротаракт клуб Львів).

Організатори в Рівному: Ротаракт клуб м. Рівне, Ротарі клуб м. Рівне та Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека.





На правах реклами