Ми у Facebook
10.04.2016, 10:30

Чи потрібна щоденна молитва “Отче наш” у школі?

У школах Рівненщини хочуть запровадити щоденне спільне прочитання перед уроками молитви “Отче наш”.
Близько місяця тому таку ідею на засіданні постійної депутатської комісії з гуманітарної політики Рівненської облради подавав депутат Анатолій Алексейчук, який, хоч займається підприємницькою діяльністю, але також є головою парафіяльної ради Свято-Андріївської та Воскресенської церкви у райцентрі Костопіль. Нині у школах області уроки розпочинають з виконання учнями і вчителями державного гімну. Втім, на думку депутата, потрібно школярів виховувати не тільки патріотами, а ще й християнами. І читання молитви “Отче наш” - це давня традиція нашого народу, яку нині потрібно просто відновити.

- За панування Польщі ті, хто не знав молитов “Символ віри” і “Отче наш” не могли перейти з першого класу до другого. Тобто не табличку множення чи ділення треба було знати, а молитву
, - пояснював п. Алексейчук.

А нещодавно про запровадження цієї ідеї заговорив і заступник голови Рівненської облдержадміністрації Олександр Савчук. Про це портал ОГО писав у публікації Рівненський чиновник пропонує школярам починати день з державного гімну і молитви.

Педагоги таку ідею зустріли без ентузіазму. Бо вважають, що молитва і віра — це особиста справа кожної сім'ї. Тим паче, що церква в Україні відділена від держави.

- У нашій школі є багато дітей іудеїв, католиків, а не тільки православних,
- пояснювала своє позицію директор школи №15 Рівного Світлана Істоміна. - Є багато представників й інших конфесій. І без обговорення цього питання запроваджувати спільне прочитання молитви перед уроками не можна. Втім, навіть якщо провести якесь обговорення чи анкетування, думаю, що воно буде бурхливе. І думка буде не одностайна.

Вчитель з 41-річним стажем роботи школи села Велике Вербче Сарненського району Лариса Шершень взагалі категорична:

- Хай депутати не втручаються у навчальний процес. А краще займаються вирішенням економічних проблем. У нас і так діти читають “Отче наш”. Роблять це і вдома, і у важливі моменти у школі. Вже гімн у нас в школах де треба й не треба змушують виконувати, нівелюючи цим його урочисте призначення. А взагалі хай краще депутати починають сесії з молитви “Отче наш”. Може, тоді більше користі від них буде. Хай моляться і просять у Бога прощення за те, у яку кризу нас завели.

Батьки школярів теж проти новації.

- Ініціативи такі повинні йти від батьків, а не від депутатів, - вважає батько першокласниці з Рівного Володимир Кравчук. - І запровадження таких ініціатив вчителі повинні погоджувати з усіма батьками в класі чи школі. Далі постає питання: якою мовою виконувати “Отче наш” - старослов'янською чи українською. Це теж має бути узгоджено.
А взагалі хай депутати краще виконують свої функціональні обов'язки, а не розказують вчителям, як потрібно виховувати дітей. Бо “Отче наш” має йти від душі, а не з примусу. Інакше — включається спротив насаджуванню таких новацій. Та й спочатку - виконання гімну, потім — молитви, так і півурока минатиме у співах, а не у навчанні. Тому якщо обласні обранці таки справді мають намір виховувати християн, то хай краще шукають гроші на викладання у школах предмета “християнська етика”.


В Острозькій академії визначили кращих в Україні вчителів християнської етики


- Ця ідея була б актуальна, якби у нас всі діти у школах виховувалися в одній вірі
, - вважає рівнянка Галина Євтушок, мама четвертокласника. - Бо я не уявляю собі, як змусити читати молитву, скажімо, дитину з родиини атеїстів. Так само незрозумілим було б змушування до читання молитви “Отче наш” дитини з родини мусульман.

Олег Пекарський, представник управління освіти Рівненської облдержадміністрації:

- Спільне прочитання молитви можна ввести, хіба, на рівні класу, якщо 100% батьків класу цього захочуть. Але якщо хтось буде проти — то не можна якусь дитину протиставити всім іншим.










На правах реклами