Чому читати – корисно?

08.04.2016

Випускниця Школи універсального журналіста на базі Національного університету “Острозька академія”, старшокласниця з Тернопільщини розмірковує над місцем читання у життя украхнців.
Здається, наче починає втілюватися у життя роман Рея Бредбері «451 за Фаренгейтом». Люди все менше читають літературу, віддаючи натомість перевагу іншим, більш прогресивним, джерелам інформації. Про це свідчить той факт, що серед осіб різних вікових категорій більшою популярністю користується перегляд різноманітних телепередач і фільмів. І все ж , які можна знайти позитивні та негативні сторони у цих різних заняттях і що приносить більшу користь для людей?

Безумовно ті, хто читає якісну літературу, схильні до більш майстерного рівня володіння словом, у них значно розвинутіша фантазія, яка стимулює до творчих пошуків.

Як засвідчило дослідження Інституту соціології НАН України, люди, які читають, мають більш активну громадську позицію. Натомість прихильники проводження вільного часу перед телевізором ведуть більш пасивний спосіб життя. При перегляді фільмів фантазія не розвивається – вона обмежена лише спецефектами.

Отже, з усього видно, що читання ж для людей ефективнішим заняттям, аніж перегляд телепередач.

Між тим, за результатами досліджень R&Bgroup, близько 51% українців узагалі не читають художньої літератури. Можна дійти висновку, що протягом останніх 9 років ця частка є приблизно стабільною (у 2006 Держкомтелерадіо повідомляло, що в Україні 32-46% громадян не читають книг). 38% респондентів дослідження GFKUkraine у 2013 році вказали головною причиною нечитання нестачу часу, і тільки 1% – нестачу коштів для придбання книг.

З вищеописаного можна зробити висновок, що з кожним роком українці читають все менше. Але є небайдужі люди, які прагнуть змінити ситуацію на краще. Так, у 2015 році стартував спільний проект українських письменників Марка Лівіна та Катерини Бабкіної «#bookchallenge_ua». Його ціль – популяризація читання книг українською мовою. Організатори поставили перед собою мету прочитати за 365 днів 400 книг (по 200 на кожного ). Своїми враженнями та думками вони діляться на порталі «Buro 24/7». Всі, хто долучився до «#bookchallenge_ua», самостійно обирають ту кількість книг, яку хочуть прочитати за рік. А про свої досягнення учасники проекту звітують на сторінках інтернет-спільноти.

Любов до читання має формуватися ще у шкільному віці. А його популяризацією серед молодих людей повинні займатися, насамперед, батьки та вчителі. Про те, як книга стала не просто атрибутом навчання, а великим захопленням, цікаво написав у своєму арт-блозі Марк Лівін: «У дитинстві моїм улюбленим заняттям з 6 років було читання. Мама мала особливу техніку мотивації – усі мої улюблені книжки вона закінчувала в найбільш цікавому місці. Я завжди повинен був чекати наступного разу, аби дізнатися, куди Незнайко з компанією долетів на повітряній кулі, чи вдалося Еллі повернутися додому зі Смарагдового міста, чи витягли Вінні –Пуха з нори Кролика і таке інше. Звісно, мене не влаштувало чекання, тому я дуже швидко навчився читати сам. Напевно, це те, за що я найбільше вдячний своїм батькам».

Отож, читання позитивно впливає на людей, воно допомагає формувати духовні цінності та збагачує внутрішній світ. Якщо ви читаєте, то стоїте на вірному шляху, якщо ж ні, то активніше долучайтесь до цього процесу. Вибір за вами!

До теми:

Інтернет-залежність сучасних підлітків: одинадцятикласник розповів усю правду

Перелік корисних та цікавих книг для 10-річних

Люди читають – країна мислить

Джерело фото: http://fastivschool7.at.ua/publ/vchiteljam/poradi_psikhologa/prishhepljuvannja_interesu_do_chitannja/16-1-0-25
Марія КАРПЕЦЬ, випускниця Школи універсального журналіста на базі НаУ “Острозька академія”, Тернопільська область

переглядів: 2 211

Останні новини від OGO.ua


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *