Ми у Facebook
16.04.2016, 08:30

Інфографіка: як змінилося життя українців за два останні роки

Арсеній Яценюк, якого Рада кілька разів намагалася відправити у відставку, визнавши роботу його Кабміну незадовільною, зробив свого часу багато заяв.
Наприклад, успішно підняв ціни на послуги ЖКГ, допустив шалену інфляцію, попутно виправдовуючи все важкою ситуацією на Донбасі.

Так які ж реформи вдалося реалізувати Арсенію Яценюку за два роки?

Протягом двох років, коли Яценюк керував Кабміном, в Україні зросла все: курс долара, сума зовнішнього боргу, тарифи, ціни, інфляція.

Так, в 2014 році курс долара був 10,5. А вже в квітні 2016 року валюта США коштувала 27.









Яценюк з самого початку заявляв про те, що ціни на тарифи будуть рости, а інакше МВФ не дасть Україні кредит. У підсумку тільки в 2015 році ціни на послуги ЖКГ зросли на 20% на електроенергію, на 73% на тепло, гаряча і холодна вода піднялися в ціні на 57% і 25% відповідно. А з 1 березня 2016 року Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, підвищила мінімальний тариф на електроенергію для населення на 25% - до 57 копійок за кВт/год при споживанні до 100 кВт на годину, і до 99 копійок при споживанні понад 100 кВТ.



Зросли ціни і на продукти. Так каструля борщу в 2014 році коштувала 39 гривень, в 2016 - вже 128 гривень.



Державний борг України становив 683 млрд гривень на початку 2014 року і цілих 1,57 трильйона в кінці 2015. Що буде до кінця нинішнього року - залишається тільки здогадуватися.



Фактична мінімальна зарплата в доларах в Україні з 2014 року знизилася з 135 доларів до 53, а мінімальна пенсія з 105 доларів до 41.



Середні ціни по Україні на бензин також істотно вдарили по гаманцю українців. Так, станом на 13 квітня 2016 року літр А 95 склав 19,8 гривень, тоді як два роки тому літр аналогічного палива був в районі 16 гривень.

Рівнянин з інформаційного центру ЄС - про те, чому Нідерланди не з Україною



Не можна не відзначити стрибок цін на проїзд в громадському транспорті. Подорожчання вдвічі (з 2 до 4 гривень) проїзду в метро шокувало свого часу киян. І, як прогнозують експерти, це не останнє подорожчання. У столичному метро можуть знову підняти ціни, в цей раз через підвищення тарифів на електроенергію.



У той же час, не можна сказати, що новий прем'єр отримає від попередника "у спадок" країну без реформ. Адже прем'єрство Яценюка припав на складний період в історії України: країна переживала окупацію Криму і війну на Донбасі. Незважаючи на все це, Україна пережила найскладніші часи, а зміни запущені практично у всіх напрямках - від фінансів до формування інформаційної політики.

На початку першої каденції Яценюк назвав свій Кабмін "урядом камікадзе", оголосивши, що буде проводити непопулярні реформи. Результатом таких "жертв" стала втрата особистого рейтингу політика, а партія прем'єра навіть не брала участі в останніх парламентських виборах. Проте, найбільш значущою заслугою прем'єра експерти називають відновлення довіри міжнародних донорів. Завдяки отриманій у 2014 році фінансової допомоги від МВФ країна виконала поточні зобов'язання перед кредиторами.

Також при формуванні уряду Яценюка в нього вперше увійшли так звані "варяги" - управлінці іноземного походження. З їх появою українці пов'язували надії на старт реальних реформ і боротьбу з корупцією.

Плюс до всього, всупереч прогнозам, які лунали напередодні опалювального сезону, Україна взимку не замерзла. Для цього Яценюку довелося налагодити реверс газу з Європи.

Однак, чи продовжить це все новий склад уряду або піде шляхом популізму для заробляння політичних дивідендів, невідомо.

За матеріалами podrobnosti.ua





На правах реклами