Ми у Facebook
16.04.2016, 09:30

Поради господиням: як і коли садити полуниці

Розкриємо кілька головних секретів.
Полуниця - одна з улюблених ягід і дітей, і дорослих. Для успішного вирощування полуниці потрібно правильно вибрати ділянку, сорт, розсаду, спосіб посадки та врахувати ще багато вагомих дрібниць.

Коли садити полуницю?
Для майбутнього відмінного врожаю ягід необхідна в першу чергу якісна розсада, а найкращі вуса з'являються ранньою весною або пізнім літом, коли температури невисокі, а вологи достатньо. Тому оптимальними термінами посадки полуниці в вважаються періоди з 15 квітня по 5 травня і з 25 липня по 5 вересня.



Підготовка грядки під полуницю.
Полуницю рекомендують висаджувати на добре освітлюваних ділянках, де раніше росли часник, цибуля, коренеплоди або бобові. У будь-якому випадку перед висадкою розсади ділянку необхідно очистити від бур'янів і змішати грунт. Полуниця - ягода досить вибаглива, тому крім землі для приготування грунту знадобиться компост, перепрілий гній або біогумус, зола.

Лунки під саджанці полуниці роблять глибокими і широкими. Відстань між лунками - 30-50 см. Відстань між рядами - 40 см. Вийняту з лунок землю змішують з іншими компонентами грунту в таких пропорціях: 1 відро землі, 1 відро гною, 1 відро компосту, 2 склянки золи. З підготовленого таким чином грунту в центрі кожної лунки роблять невеликий горбок.

Технологія посадки полуниці.
Як і будь-яку іншу культуру, полуницю краще висаджувати в похмурий день або ввечері. За годину до висадки розсаду потрібно полити, ще краще буде на пару годин замочити саджанці у воді. Деякі городники перед висадкою тримають кущі в часниковому настої (150 мл. настою часнику на 10 л. води), щоб запобігти появі шкідників.

Хороший саджанець полуниці повинен мати 3-4 здорових листки (інші бажано видалити) і добре розправлені коріння 10 сантиметрів в довжину (зайві сантиметри потрібно зрізати).



Отже, у нас є підготовлені молоді кущі, лунки з «насипами» і залишки грунтової суміші. Залишається тільки встановити кожен кущик на горбок так, щоб точка росту (так зване "сердечко") було на одному рівні з поверхнею грядки, а коріння розправлені по схилах пагорба.

Потім, притримуючи кущик, необхідно засипати його підготовленим заздалегідь грунтом і одночасно проливати водою. Це робиться для того, щоб контакт коренів і землі був більш тісним.



Обов'язково потрібно стежити за тим, щоб точка зростання не була надмірно заглиблена або занадто піднята над ґрунтом.

Успіхів!

За матеріалами: ivona.bigmir.net.

Статті до теми:

Як виростити орхідею в домашніх умовах

Як правильно пересаджувати кімнатні рослини? [+ПОРАДИ]

Сад і город: які рослини друзі, а які - вороги





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ