Ми у Facebook
18.04.2016, 09:20

Хатія Деканоідзе - про незаконний видобуток бурштину на Рівненщині

Хатія Деканоїдзе (фото fakty.ictv.ua)

Глава Національної поліції України Хатія Деканоїдзе поділилася своїм баченням ситуації щодо нелегального видобутку бурштину на Поліссі.

- Чи було почуто вашу пропозицію скликати спеціальне засідання РНБО з приводу ситуації з незаконним видобутком бурштину?


-Кілька років тому було пропущено момент, коли незаконний промисел бурштину можна було зупинити. Нас тоді запросив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, і це питання заслухали на Кабміні. Але це проблема не одного дня, і навіть якщо завести на бурштинові копальні війська, це нічого не дасть, тому що на самому початку, кілька років тому, було пропущено момент, коли цей незаконний промисел можна було зупинити.

Чому я добиваюся більшої координації різних гілок влади? Насамперед тому, що ця проблема розросталася роками, і для її розв'язання потрібно діяти в кількох напрямках - законодавчому, економічному, екологічному, правоохоронному.

Рівненщина: у "старателів" поліцейські вилучили бурштин та зброю

Адже що там відбувається: коли настає сезон, усі місцеві жителі займаються незаконним видобутком бурштину, тому що це єдине джерело доходу цих людей. У цей час навіть старшокласники не ходять до школи, але ніхто з представників сфери освіти не перевіряє, чому цих дітей немає на заняттях.

Держава повинна придумати спосіб легалізації цього видобутку, продавати ліцензії людям або приватним компаніям, в тому числі іноземним, наприклад, китайським, які в цьому теж дуже зацікавлені. Другий момент - потрібно розібратися, куди, до чиїх кишень ідуть гроші від незаконного видобутку бурштину.

Студентська бійка у гуртожитку Рівного: інформація від правоохоронців

Це вже питання економіки, тобто не моя сфера, але моє уявлення про цю проблему ширше, тому що ми як поліція можемо зайти і звільнити якесь одне місце, а копачі потім знову туди зайдуть. Наше головне завдання - підтримання громадського порядку, але там це зробити просто неможливо з тієї причини, що в один клубок сплетено багато складових - і соціальних, і економічних, і законодавчих, до того ж до незаконного видобутку бурштину були залучені й представники правоохоронної системи, які теж мали свій інтерес.

- Ви говорили також про необхідність кадрових рішень. Заміна начальника поліції Рівненщини - це одне з них?

- Так, ми поставили туди більш жорстку людину - Сергія Князєва, який дуже добре показав себе у Закарпатті. Крім того, я створила там оперативний штаб - відправила в Рівненську область людей з Києва, які зараз збирають інформацію про незаконний видобуток бурштину - хто, як, чому, коли, на якому рівні тощо. Тобто наш департамент захисту економіки займається цією проблемою дуже чітко, але, знову ж таки, повністю її врегулювати ми не зможемо, адже там розгортається ще й екологічна катастрофа.

Техногенна катастрофа на річці Случ: чи загинуть риба та раки на Рівненщині? (ФОТО, ВІДЕО)

Якщо ви подивитеся, там протягом кількох років побудували спеціальні канали, по яких вода доходить до тих боліт, де люди копають бурштин. Тобто роками на це просто заплющували очі і нікого це не хвилювало, а потім поліція виявилося крайньою. У нас у Сарнах навіть є десять постраждалих серед поліцейських. Днями у мене з цього приводу був Князєв, ми відправили туди додатково людей. Але все одно проблему треба вирішувати комплексно, а СБУ і прокуратура теж повинні займатися кожен своїм напрямом, щоб підтримувати поліцію в охороні правопорядку.

- Чи були прийняті якісь рішення після обговорення питання на засіданні Кабміну?

- Мінекономіки зараз розробляє питання законодавчої легалізації видобутку бурштину, яка змінить соціальну картину на Рівненщині, Волині та Житомирщині.

Надія Юрченко, Київ.
Джерело http://www.ukrinform.ua/






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ