Ми у Facebook
21.04.2016, 16:00

Робота в аграрній галузі: чи є перспективи для молоді на ринку праці Рівненщини

Які спеціалісти в агросфері найбільш затребувані та яку роботу в агросекторі найчастіше шукають у 2016 році.
Аграрне виробництво – одна із небагатьох професійних сфер, яку криза зачепила менше. За даними опитування роботодавців, лише 3% респондентів відповіли, що в них не було кризових ситуацій за останні 4-5 років і серед них в числі перших – представники агробізнесу. На стабільність розвитку галузі вказує і те, що великі агрохолдинги змогли дозволити собі масовий набір персоналу й запустити програми навчання молодих співробітників у 2015 році.

Спеціалісти в агросфері досить затребувані на ринку праці, особливо в регіонах. Що можуть запропонувати ці фахівці ринку, розбирався Міжнародний кадровий портал hh.ua.

Як малому та середньому бізнесу отримати вигідні агрокредити

Як показав огляд бази резюме, роботу в аграрній галузі шукають переважно чоловіки. Практично 90% аудиторії пошукачів – представники сильної статі. Як правило, це люди середньої вікової категорії – 35-45 років.

Дещо менше третини – молодь віком від 25 до 35 років.

П’ята частина пошукачів знаходиться у віці 46-55 років. Такі зрілі кандидати мають відповідний досвід роботи. Троє із чотирьох – зі стажем понад 6 років. Кожен сьомий у професії від 3 до 6 років і майже кожен десятий – від 1 до 3 років. Тільки 2% пошукачів – спеціалісти-початківці.

Майже дві третини пошукачів мають вищу освіту (ступінь бакалавра або магістра), ще третина – незакінчену вищу.

А ось знання іноземних мов залишає бажати кращого... Переважна більшість зазначили в резюме, що не володіють іноземною мовою або мають базовий рівень. Десята частина читає іноземну професійну літературу й стільки ж готові проходити інтерв’ю. При цьому лише 4% можуть похвалитися вільним володінням.

Практично четверо із п’яти пошукачів прагнуть працювати повний робочий день. 7% розглядають варіант віддаленої роботи або роботи за гнучким графіком. І лише 3-5% шукають позмінну роботу або зайнятість за вахтовим методом.



Відповідно до аналізу бази резюме, середня зарплата, на яку претендують спеціалісти в агросекторі, становить 10 000 грн. Ця сума перевищує середню зарплатну пропозицію у цій галузі на 20%. Третина пошукачів зазначили свої зарплатні побажання у діапазоні 10-20 тис. грн, чверть – 6-10 тис. грн. Кожен сьомий претендує на матеріальну компенсацію в розмірі 20-30 тис. грн, а кожен десятий – понад 30 тис. грн. У решти зарплатні побажання більш скромні. Кожен восьмий хотів би заробляти від 4 до 6 тисяч гривень. А четверо зі ста навіть готові задовольнятися мінімальною сумою – 2,5-4 тисячі гривень.

Серед своїх ключових навичок пошукачі найчастіше зазначають організаторські здібності й роботу в команді; управління персоналом і виробництвом; грамотне мовлення і навички ділової комунікації, інформує Міжнародний кадровий портал hh.ua

Більше інформації про перспективи роботи мешканців Рівненської області, кредити для агросектору, інші актуальні теми читайте газеті "ОГО" (№17) від 20 квітня 2016, яку вже можна придбати у кіосках та розповсюджувачів преси, а також передплатити. Щоб прочитати онлайн версію (PDF версію) останнього номера газети ОГО, перейдіть ЗА ЦИМ ПОСИЛАННЯМ.

Архів PDF "ОГО" - за посиланням





На правах реклами