Ми у Facebook
09.04.2017, 09:30

Традиції Вербної неділі: що робити з гілочками освяченої верби?

Основний атрибут свята Входження Господнього у Єрусалим - це верба. Адже у слов'ян немає пальмового гілля, яким остелили шлях Христу. У цих країнах її замінили вербою. У багатьох виникає питання: що робити з освяченими гілочками верби?
За вербою ходять в ліс до схід сонця. У Вербну неділю гілочки верби, які вже починають розпускатися, освячують у церкві, а після служби зберігають удома біля ікон протягом цілого року до наступного свята.

Вважається, що освячена верба має чудотворну цілющу силу, здатну позбавити людей і тварин від хвороби, порчі та пристріту.

9 квітня православні християни святкують Вербну неділю (Вхід Господній в Єрусалим)

Існує традиція: щоб бути здоровими, люди трохи вдаряють одне одного гілками верби, особливо дітей, бажають здоров'я і благополуччя в сім'ї, з'їдають по 9 бруньок верби. А ще вербові бруньки запікають у хліб.

Щоб домашня худоба не хворіла, її кроплять вербою, змоченою свяченою водою, а також згодовують їй освячені гілочки верби.

Також із гілочками верби віруючі приходять на кладовище, щоб пом'янути померлих родичів.

У Вербну неділю дозволено невелике послаблення посту, і в їжу, крім обумовлених продуктів, можна вживати рибу, рибну ікру і вино.

Використані матеріали: lady.tochka.net





На правах реклами