Ми у Facebook
28.05.2016, 18:30

Шкільні їдальні: чому український старшокласник заздрить учням з Гондурасу

Навчатися - добре, а навчатися ситим - іще краще: одинадцятикласник з Рівненщини ділиться власними думками про шкільне харчування.
От уяви собі: ти сидиш у школі, якраз середина другого уроку. І, можливо, у тебе навіть контрольна чи самостійна. Але як на зло на думку нічого не спадає, бо кожних 5 хвилин твій шлунок «плаче», «просить їсти». А це все через те, що ти зранку не встиг поїсти (сьогодні запізнюєшся на урок, бо всю ніч сидів в Інтернеті). Що ж тоді робити? Вставати раніше? А може їсти зранку? А може ходити до шкільної їдальні, в яких за батьківські кошти годують лише учнів 1-4 класів.

Але в моїй школі та і майже у всіх українських школах – це болюча тема. Та коли я переглянув досить цікавий журнал «Bigpicture», то зрозумів, що у широкому світі поняття «шкільне харчування» відрізняється від наших типових уявлень.

Найбільш поживними вважаються шкільні обіди в Японії. Можливо, споглядаючи ті порції, ви побачите щойно виловлене з болота жабурання, в якому вовтузиться невгамовна болотяна фауна, проте їжа в японських школах є збалансованою та корисною, а кількість жирів, білків та вуглеводів дбайливо вирахувана працівниками органів охорони здоров’я. До меню однієї з таких шкіл входить локшина, рибна ковбаса, молоко та заморожений мандарин.

Шкільні їдальні у США балансом поживних речовин похизуватися не можуть. Однак їжа не влітає в копієчку (на відміну від нашої шкільної їдальні, яка працює лише для учнів молодших класів та дітей з неповних сімей, сиріт, дітей з багатодітних сімей і т.п.). Тому, хоч і жирного та шкідливого, а все ж у США поїсти буде в радість. Чізбургер, плавлений сир, картоплі фрі з кетчупом, какао, пудинг, - таку смакоту може запропонувати типова американська школа.

«Смачненьке – дітям». Мабуть, саме таким гаслом керується сінгапурська влада, адже в тамтешніх школах подають найдорожчі у світі обіди. Так, маленькі мешканці Сингапуру навіть у будень можуть поласувати смаженими анчоусами, мідіями, паростками сої та курячими відбивними з овочами.

Обід у французькій школі – справжня радість для вегетаріанців: школярі-гурмани мають нагоду скуштувати 7 видів каш, найсвіжіші салати, пухкий багет або круасан та овочі з різними заправками і соусами але й такі м’ясоїди, як я, теж не голодують: у меню можна знайти смаковиту відбивну.

Однак таким різноманіттям страв не можуть похвалитися школи Гондурасу. У рейтингу якісного шкільного харчування зі своєю скромною мискою рису ця країна займає останнє місце.

«Ого, аж миска рису!» - вигукнуло би більшість українських школярів-старшокласників, переглянувши ці рейтинги.

Шановні чиновники Міністерства освіти! Подбайте про те, щоб діти були нагодовані! Адже, коли діти ситі - вони добрі! А добрі діти – це відсутність або скорочення підліткової злочинності, велика кількість освічених людей, що поведуть країну у світле майбутнє!

До теми:

Роздуми одинадцятикласника: чи легко бути відмінником?

Інтернет-залежність сучасних підлітків: одинадцятикласник розповів усю правду

Що таке «Школа універсального журналіста» і чи варто її відвідати?

Джерело фото: http://hovrashok.com.ua/images/Nov/04/d146169d92e9fffd3be69efbb930cb12/mini_7.jpg





На правах реклами