Ми у Facebook
04.05.2016, 09:40

Нові тарифи на газ і тепло. Як це буде

фото:firtka.if.ua

Кабінет міністрів прийняв постанову, що зрівнює ціни на газ для всіх категорій населення. Вартість “блакитного палива” виросте у понад два рази.
Так, з 1 травня газ буде продаватися за єдиною граничною ціною 6879 гривень за тисячу кубометрів. Таким чином, нові тарифи для населення і комунальників будуть такими ж, як і для промисловості. (6800-7500 гривень).

Підвищення цін на газ позначиться, в першу чергу, на вартості тепла і гарячого водопостачання для населення.

Чому газ подорожчав?

Як у будь-якого товару, у газу є ринкова ціна. Зараз ціна газу прив’язана до цін на німецькому хабі NCG, де, згідно з прогнозами, його вартість становить 185 доларів (4942 гривні) за 1000 кубометрів.
Якщо додати вартість транспортування, тариф на розподіл і націнку постачальника – отримаємо 6879 гривень.

При цьому, газ може як подешевшати, так і подорожчати. Наприклад, з 2009 року ми купували газ у Росії по 450 доларів, з 2015 по 225 доларів. Так що фактично для України газ як товар навіть подешевшав.

Як відомо, перехід на ринкові ціни для населення був одним з основних умов Міжнародного валютного фонду. У 2014 році уряд затвердив поетапний план зростання тарифів до 2017 року.

Як змінилися тарифи на газ для населення?

Для кого як. До першого травня газ коштував 7188 гривень за 1000 кубометрів. Для українців, які споживали менше, ніж 1200 кубометрів за опалювальний сезон, існувала соціальна норма в розмірі 3600 гривень за тисячу кубометрів. Її скасували.

Тепер ціна для всіх, незалежно від рівня споживання, становитиме 6879 гривень за тисячу кубометрів.

1. Для жителів невеликих приватних будинків, що споживали менше соціальних 1200 кубометрів (діють в опалювальний сезон), ціна виросте приблизно в два рази.
2. Ціна для більших домогосподарств формально знизиться з 7,2 до 6,8 гривень за кубометр. Але для більшості цих домогосподарств, в зв’язку зі скасуванням пільгової норми в зимовий період, ціни з жовтня також виростуть.
3. Для споживачів в багатоквартирних будинках, які використовують газові плити для готування їжі, газ коштував 7200 за 1000 кубометрів. Оскільки з 1 травня ціна опуститься до 6879, газ для них подешевшає на 8%.
4. Для релігійних організацій ціна газу (в разі його використання не для комерційних цілей) залишиться низькою – 3 913 грн за тис куб м.

Чому подорожчає опалення?

Підприємства теплокомуненерго, які постачали населенню газ і гарячу воду, закуповували газ у держави за 3004 гривні за куб м. З першого травня газ буде продаватися за ціною 6879 гривень за тисячу куб. м.
За даними Київенерго, в тарифі на центральне опалення становить 71,7% (решта – електроенергія, зарплата тощо). Відповідно, тарифи на опалення в Києві зростуть на 90%.

Частка газу в гарячій воді для киян займає 62%. Відповідно тарифи на гаряче водопостачання зростуть на 75-80%.

Дані цифри приблизні, оскільки в майбутньому конкретний тариф буде затверджено НКРЕ для кожного окремого підприємства ТКЕ.

Це дорого. Я не маю чим платити! Що робити?


Для тих, кому нічим платити – існують субсидії. Якщо раніше держава дотувала цілу галузь через низькі ціни, то зараз держава субсидує окремих людей, які не можуть собі дозволити оплачувати повну вартість газу.

Підвищення тарифів на газ і тепло призведе до зростання заявок на отримання субсидій. Кількість громадян, які отримують субсидії, за прогнозами Мінсоцполітики, виросте з 5,4 млн домогосподарств в минулому році до близько 7 млн в 2016 році.

Надалі в системі субсидування можливі деякі зміни. Експерти кажуть, що субсидії потрібно оптимізувати. Поточна система субсидій – занадто марнотратна, і норми споживання газу завищені приблизно в два рази.

Якщо раніше газ коштував дорожче, чому ми платили менше?


Раніше держава покривала різницю між ринковою ціною газу і тарифом, за яким населення купувало газ.

Суть дотацій – проста. НАК Нафтогаз закуповував газ за ринковою ціною в Україні, а більше за кордоном, а потім за заниженою ціною продавав українцям, в результаті утворювалася різниця, яка і покривалася з держбюджету.

У 2014 році дотації з бюджету для покриття збитків держхолдингу через заниження цін на газ досягли 120 млрд гривень.

Чому ми не можемо споживати дешевий український газ?

Існує популістська думка, що оскільки “Укргазвидобування” видобуває газу більше, ніж його споживає населення, а український газ коштує 1590 гривень за тисячу кубометрів, значить газ для населення повинен продаватися за ціною 1590 гривень за тисячу кубометрів.

За фактом, 1590 – це собівартість газу, що покриває тільки операційні витрати підприємства. Продаючи газ за такою ціною, “УГД” не зможе інвестувати в модернізацію підприємства, розробку нових свердловин і нарощування видобутку газу.

Половина доходів від УГВ також піде в бюджет у вигляді ренти, з яких виплачуються субсидії для тієї частини населення, яка в них потребує.

З цією метою, вартість українського газу також підвищиться до ринкової ціни 4849 гривень за тисячу кубометрів (без ПДВ).

А чому не залишити все, як було останні 24 роки?

24 роки все було дуже погано. Україна не може, і формально ніколи не могла собі дозволити продавати населенню газ за ціною нижче його собівартості, покриваючи основну частину витрат. Зробити ціни ринковими було необхідно ще двадцять років тому, але кожен уряд, який перебував при владі, боявся зашкодити своєму рейтингу настільки радикальною і непопулярною реформою.

Відсутність реформ в енергетичному секторі – також одна з причин кризи останніх років. У всіх нормальних європейських країнах працює принцип ринкових цін за газ для населення. Свого часу, перехід на ринкові ціни і підвищення тарифів, здійснювався також болісно. Наприклад, в Польщі.

Чому важливо, щоб ціни були ринковими?


Відсутність ринкових цін створювала можливості для корупції, робила збільшення видобутку неможливим і призводила до залежності від імпортного, зокрема російського, газу.

До того ж, багаті отримували більше вигоди, оскільки споживали газ по дотаціях від держави. При цьому, ніхто не займався енергоефективністю, завдяки якій можна було б значно скоротити споживання.

Джерело Економічна правда






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ