Ми у Facebook
05.05.2016, 13:00

Оперативне командування “Захід” відзначає сьогодні у Рівному 75-річчя

5 травня виповнюється 75 років з часу заснування 13-ї армії. Саме 13-та армія гнала гітлерівську орду з України, звільняла від окупантів Рівненщину. Правонаступником 13-ї армії стало нинішнє оперативне командування “Захід”, штаб якого базується у Рівному.
Заснували 13-ту армію у травні 1941 року у місті Могильов у Білорусі. Після нападу на СРСР нацистської Німеччини 22 червня 1941 року штаб армії передислокували у місто Молодечне, і вона ввійшла до Західного фронту. А вже через три дні 13-та армія отримала перше бойове хрещення. Згодом її війська вели тяжкі бої з фашистами в районі Мінська та Ліди на території Білорусі.

Саме 13-та армія гнала гітлерівську орду з України і звільняла від окупантів Рівненщину. Так, 11 січня 1944 року 143-тя та 397-та стрілецькі дивізії звільнили місто Сарни. Першу з них за це нагородили орденом Червоного Прапора, а друга отримала почесне найменування "Сарненська". Згодом за звільнення у 1944 році Рівненщини почесні найменування "Рівненських" отримали шоста гвардійська стрілецька дивізія, іменем якої нині названа вулиця Рівного, та декілька інших бригад та дивізій.

"Ромашка, миле і світле дитя", - рівнян вразила загибель у зоні АТО 21-річного земляка

Шоста гвардійська рівненська дивізія першою перетнула кордон Німеччини і звільняла німецькі міста. А згодом 13-та армія надавала допомогу у звільненні Чехословаччини. Саме у цій країні вона зустріла звістку про взяття Берліна. Друга світова війна для 13-ї армії закінчилася 12 травня. А в серпні вона була передислокована до Рівного, де відтоді й розташувався її штаб.

Військові 13-ї армії завжди приходили на допомогу людям у біді. Вони відбудовували державу після війни, рятували від аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Так, серед учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у 1986-1988 роках були понад 2000 військовослужбовців 13-ї армії.

Військові авіатори скидали мішки із знешкоджуючим вантажем у кратер зруйнованого атомного реактора; хіміки та сапери розгрібали радіоактивний графіт, відводили отруєну радіацією воду, забезпечували ядерну та радіаційну безпеку станції.

Воїни 13 Загальновійськової армії не пішли проти свого народу у момент державного перевороту в СРСР у серпні 1991 року й одними з перших присягнули на вірність народу України. Вони охороняли західні кордони держави у складі Прикарпатського вісйькового округу. Також виконували завдання у складі миротворчих сил Організації Об’єднаних Націй в Югославії, Словенії, Сьєрра-Леоне, Конго, Ліберії тощо.



Військові 13-ї армії допомагали ліквідовувати наслідки техногенної катастрофи на Львівщині у 2007 році. Вони зібрали та підготували до вивозу 47 тонн небезпечного жовтого фосфору. У тому ж році військові 13 Армійського корпусу (так переназвали 13-ту армію) надавали допомогу населенню Волинської області, постраждалому від буревію. А через рік рятували від повені мешканців Прикарпаття.

Воїну АТО з Рівного посмертно вручили орден та медаль

13-й Армійський корпус у жовтні 2013 року переформували в оперативне командування "Північ", якому підпорядковувалося 13 областей України та місто Київ. А з 2014 року, після початку агресії зі сторони Росії, військові ОК "Північ", яке згодом переформували в ОК "Захід", віддавши у підпорядкування вісім західних областей України, організовували проведення мобілізації, охороняли державний кордон у місцях можливого вторгнення Росії на Чернігівщині і, звичайно, брали участь у бойових діях на сході України (це, зокрема, 128-та, 24-та, 51-та, 14-та окремі механізовані бригади). Вони виконували завдання у Луганській області, діяли у Донецькому та Маріупольському напрямах. Влаштовували тут перші блокпости та опорні пункти, перші виходи розвідувальних груп. А 24-та бригада першою зустрілася в бою біля Луганська з військами регулярної російської армії — зокрема, з дивізією зі Пскова — і вивела її з дії. 128-та бригада забезпечувала вихід інших бригад з Дебальцівського "мішка". Військові ОК "Захід" звільняли Луганський аеропорт, Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Красний Яр, Круглик, Червону Поляну, Христофорівку, Ілірію, Лутугино, Станицю Луганську та інші населені пункти.



За час боїв на сході держави отримали поранення та травми 2508 військовослужбовців ОК "Захід", загинули — 400. За подвиги, здійснені під час проведення АТО, чотирьом військовослужбовцям оперативного командування "Захід" присвоєно звання Герой України з врученням ордена "Золота Зірка". Це полковник Сергій Шаптало, який у критичний момент, коли командування залишило свої бойові позиції, взяв на себе командування бойовими угрупованнями під час відходу з Дебальцівського "мішка"; підполковник Василь Зубанич, який під час прориву до Луганського аеропорту отримав осколкове та вогнепальне поранення, але відмовився від госпіталізації й продовжував керувати діями підрозділу, тим самим піднявши бойовий дух військовослужбовців; майор Олександр Петраківський, який під Луганським аеропортом віддав свою кевларову каску пораненому бійцеві, а вже за мить був поранений в голову і, стікаючи кров'ю, тягнув у прихисток свого сержанта; старший лейтенант Євгеній Зеленський (посмертно), який у місті Щастя на Луганщині у складі групи з п'яти осіб, визволяючи іншу групу військових, до останнього прикривав бійців, надав їм можливість перегрупуватися, а сам отримав поранення, несумісні з життям.

Орденом Богдана Хмельницького І – ІІІ ступенів нагороджено 131 військовослужбовця ОК "Захід", з них 42 — посмертно; орденом Данила Галицького – 3; орденом "За мужність" ІІ - ІІІ ст. – 535, з них 265 – посмертно; медаллю "За бездоганну службу" ІІІ ст. – 1; медаллю "За військову службу Україні" – 76, з них 2 – посмертно; медаллю "Захиснику Вітчизни" – 1013, з них 17 – посмертно.





На правах реклами