Ми у Facebook
22.05.2016, 19:00

Чому не сходить на грядці петрушка - поради рівнянам

“Посіяла петрушку, а вона не зійшла, вже не знаю, що робити — чи пересіювати, чи міняти насіння. Ніколи в мене ще такого не було, перший раз таке...” – поділилася своєю проблемою з ОГО рівнянка пані Ольга.
Причини того, що не сходить петрушка, можуть бути різні.

"Моя мама теж пересівала петрушку. Щоправда, вона це робила не на одному й тому ж місці, а в різний час і на різних грядках невеликими порціями. Й завжди “підстраховувалась” - сіяла і свою петрушку, і насіння, якою поділилась з нею сусідка, і придбану в магазині сортову з пакетика. А ще вона ніколи не сіяла на новий місяць (молодик)..." - приєдналась до розмови пані Галина.



Досвідчені городники можуть назвати з десяток причин, чому не сходить петрушка. Ось деякі з них.

Неякісне насіння

Наприклад, якщо купили насіння петрушки в неперевіреному місці. Або термін придатності минув (нормальна схожість максимум 2-3 роки). Чи навіть власне насіння, з вашого городу, було зібране невчасно й недозріло або зберігалось десь у сирому місці й пропало.



Готуємо насіння до посіву: поради городникам

Холодна погода або посіяли надто рано

Хоч петрушка і досить холодостійка, але якщо ґрунт достатньо не прогрівся або після посадки тримається холодна і волога погода, то насіння згниє і не зійде. Петрушка може не зійти, якщо у перші дні після посіву насіння випав сніг чи стався заморозок.

Суха земля на грядці

Якщо вчасно не полити грядку з посіяною петрушкою й пересушити землю, крихітне насіння, яке вже проклюнулось, може загинути. Тож у посушливу погоду треба постійно зволожувати посіви. Та й потім, якщо хочете мати багато зелені петрушки, не забувайте її поливати та підживлювати (хоча б кілька разів зв сезон).

Ефірна олія

Схожість насіння петрушки погіршує те, що воно просякнуте ефірною олією. Щоб поліпшити схожість, насіння заливають водою на кілька годин і кілька разів міняють воду. Дехто перед посівом насіння петрушки замочує в горілці 15-20 хвилин, щоб ефірні олії швидко розчинилися. Сіяти петрушку вже краще пророщеним насінням.

Неродюча земля

Можливо, для розвитку крихітних паростків петрушки у ґрунті не вистачає поживних речовин. Перед посівом треба збагатити вашу грядку перегноєм, компостом чи іншою органікою, підживити сходи розведеними добривами.

Сад і город: які рослини друзі, а які - вороги

А може, ви даремно панікуєте? Петрушка сходить довго – від 15-20 днів до місяця. Тому не поспішайте перекопувати грядку і витрачати гроші на нове насіння, почекайте трохи. І не забувайте зволожувати ґрунт на грядці. Досвідчені городники посіви петрушки вкривають плівкою для парникового ефекту.



СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Посівний календар на травень 2016
Коли садити огірки у відкритий грунт [+ПОРАДИ]
Поради господиням: як і коли садити полуниці





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ