Екологічні проблеми: твоє майбутнє залежить від твого вибору

23.05.2016

Слово «екологія» з’явилося нещодавно – приблизно 150 років тому. До того моменту, мабуть, і не замислювались, що людина шкодить природі. Та тепер ми всі чуємо, як розлита нафта винищила тварин у морі, знаємо про Червону книгу, і навіть самі відчуваємо нестачу свіжого повітря.
Чи вдасться нам зупинити вимирання нашої єдиної домівки – Землі? Ми житимемо, як у квітучому саду? Або навпаки, виходитимемо на вулицю лише в протигазі та триматимемо єдину домашню тварину – таргана!? Уявімо, що всі люди переїхали жити на іншу планету, що було б тоді. Помріймо?

За нами сумуватимуть найближчі…. А саме – кліщі, воші, бактерії, бо люди були їхньою домівкою та їжею. Без нас їм буде скрутно. А пацюки, миші, голуби просто загинуть від голоду, коли не буде кому викидати залишків їжі… Вони нас годували – ми забезпечували їхнє існування. Це – корови, свині, домашні птахи, які вже відвикли рятувати своє життя у світі, повному хижаків. Деякі з них пристосуються. А комусь – не вижити. Усього через три роки більшість сільськогосподарських рослин щезнуть. Люди привчили городину, що шкідників заливають отрутою, а бур’яни виполюють. До того ж учені зробили так, щоб зерна з колосків не висипалися, аби їх можна було зібрати. Отже, без людей вони не розсіються.

Через «привласнення» всієї екосистеми собі людиною, рослини й тварини вже не в змозі самі рости і розвиватись. Але саме вона своєю діяльністю назавжди змінила екологію планети не в кращу сторону. Тільки уявіть: якщо перестати шкодити природі, що буде тоді? Очиститься атмосфера, припиниться знищення природи – вирубка лісів, джунглів, висушування і забруднення річок, намивання островів посеред річок, озер і морів. Адже ми завдаємо проблем живим організмам, ми винні в тому, що багатьом тваринам важко жити саме через нашу бездіяльність, необдуманість вчинків: від електричних дротів часто страждають птахи з великим розмахом крил. Варто їм доторкнутися обома крилами до різних дротів під напругою – і все! А жаби дихають не лише легенями, а й шкірою. Саме тому вся отрута, яку ми виливаємо у воду, наприклад, пральний порошок, вільно потрапляє в організм земноводних – і вони гинуть. Думаєте, риби в океані повно, і вона там плаватиме завжди? Кожен третій вид риб під загрозою знищення! І саме через те, що її так активно виловлюють. Якщо ж просто зараз люди припинять вирубувати дерева для виготовлення меблів, паперу, навіть сірників, зелені легені ще зможуть відновитись.

Тому треба діяти негайно, змінювати ставлення до навколишнього середовища! Зроби правильний вибір…

Джерело фото: http://wwww.pz.gov.ua
Михайло ПИЛИПЧУК, лауреат ХVI, ХІХ Міжнародного конкурсу шкільних медіа, випускник Школи універсального журналіста

переглядів: 2 087

Останні новини від OGO.ua


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *