Ми у Facebook
25.05.2016, 12:00

Використані люмінесцентні лампи в оселях рівнян: куди подіти?

Лампи, які ощаджують енергію, останнім часом дуже популярні, але деякі з них потребують особливого поводження.
Видання ОГО повідомляло, що декотрі лампи потребують специфічної утилізації, оскільки містять ртуть, яка вкрай шкідлива для здоров’я людини. Свого часу в Рівному планували збудувати завод із утилізації ртутновмістних ламп,однак така ініціатива не знайшла підтримки у рівнян. А тому видання ОГО вирішило з’ясувати куди подіти такі непотрібні лампочки рівнянам. Тим паче, що у автора цих рядків зібралося кілька штук подібного “добра”.


На Рівненщині продавали "неправильний" оцет

У Львові, наприклад, перегорілі лампи із ртуттю забирає у мешканців спеціальна служба, для цього достатньо лише подзвонити за номером в оголошенні, які, до речі, висять ледь не на кожному під’їзді. У Рівному утилізацією подібних відходів займається товариство “ЕКО-ХЕЛП”. Детальніше про такий напрям їх діялньності розповів Іван Ковальчук - директор товариства "ЕКО-Хелп":

Чи смачна полуниця на рівненських ринках - думки з соцмереж

- Наше товариство співпрацює тільки з підприємствами. Здати одну люмінесцентну лампу коштує 6 гривень 80 копійок. Періодично до нас приїжджає машина з Києва, яка відвозить їх на утилізацію. Ми не прймаємо ламп від населення, оскільки дуже мало людей погоджуються здавати такі лампи. Залучати окрему машину для збору енергозберігаючих ламп у населення, так як роблять це у Львові, збитково для нашого товариства.

Чому не сходить на грядці петрушка - поради рівнянам


Не збирають такі лампи і в іншій екологічній організації Рівного. Про це повідомив Андрій Мартинюк — голова ради громадської організації “Екоклуб”:

- Наша громадська організація цим не займається. Згідно з чинним законодавством про збір таких ламп у населення має попіклуватися міська влада. Закон вимагає, щоб звичайні побутові відходи збирали окремо від небезпечних побутових відходів. Ми неодноразово зверталися до міської влади Рівного, вказуючи на таку вимогу. Її потрібно враховувати під час проведення тендеру на вивіз сміття в Рівному. На наші запити відповідали, що такий збір не організовують, тому що мають змінитися вимоги закону стосовно цього. Підозрюю, що цього не роблять, оскільки впровадження такої норми спричинить подорожчання тарифів на послугу вивозу сміття. Ми зверталися стосовно ламп ще кілька років тому, а законодавство, до речі, не змінилося.

Поради рівнянам: чи можна їсти неоплачений товар в супермаркеті

Продовження журналістського дослідження читайте у наступних матеріалах видання ОГО.





На правах реклами