Ми у Facebook
26.05.2016, 14:00

Просять не продавати санаторій "Червона калина"

Санаторій «Червона калина», що у селі Жобрин Рівненського району, включили у перелік об'єктів приватизації на цей рік. Це наполохало колектив закладу і відпочивальників.
Нині основна частина майнового комплексу санаторію належить державі. У власності колективу, а це 160 осіб — лише 28% майна. І майновий комплекс санаторію перебуває в оренді колективу. За оренду державі він платить щомісячно понад 100 тисяч гривень. Заклад успішно працює на умовах госпрозрахунку, отримуючи щорічно близько 1 мільйона гривень прибутку. У ньому щорічно оздоровлюється 5-6 тисяч людей. І нині — майже 100-відсоткова заповненість відпочивальниками.

- Ще у 2008 році колектив санаторію просив про приватизацію, адже тоді орендна плата зросла з 280 до 400 тисяч гривень, і платити такі суми було важко, - розповіла юрист «Червоної калини» Надія Сергійчук. - Але нині сиутація змінилася і у нас відпала потреба у державному фінансуванні. Заклад перейшов майже повністю на госпрозрахунок. Зараз у державі приватизують неефективні державні підприємства, збиткові. А «Червона калина» - не таке. Тому хотіли б продовжити договір оренди. Звернулися з цим проханням і в Кабмін, і у Фонд Держмайна України.

На одній із вулиць Рівного люди приречені бути порушниками

Головний лікар санаторію Микола Сивий каже, що таке бажання колективу підтримують Рівненські обласна рада, облдержадміністрація, районна рада, райдержадміністрація, регіональне відділення Фонду держмайна, комісія Фонду держмайна, спеціальна комісія з приватизації Верховної Ради України. І вони вже звернулися до Кабміну за виключенням санаторію з переліку об'єктів, які підлягають приватизації у 2016 році. Також 20 нардепів і всі фракції Верховної Ради звернулися за цим до Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

Викупити санаторій, каже п. Сивий, колективу не під силу. Адже за останньою оцінкою, коштує майновий комплекс близько 50 мільйонів гривень.

Два роки президентства Порошенка: обіцянки і їх виконання (+Інфографіка)

- "Червону калину" називають візитною карткою України. Сюди їдуть на відпочинок не тільки з України, а й із 40 держав світу. Торік тут були відпочивальники з 16 держав, в тому числі з Данії, Швеції, Монголії, США, Ізраїлю тощо. Мільйони від продажу закладу потратяться так само, як від продажу "Криворіжсталі". А так, сплачуючи орендну плату і податки, ми регулярно даємо державі прибуток,
- пояснює п. Сивий.

Також інші члени колективу згадують про вже проданий санаторій "Горинь" в смт Степань Сарненського району на Рівненщині, який кілька років не працює, про виставлену на продаж базу відпочинку "Сосновий бір", що поруч із "Червоною калиною", яку ніхто не купує і вона занепадає.

Занепокоєння можливим продажем санаторію висловлюють і відпочивальники.

- Я сюди приїхала вперше чотири роки тому, -пенсіонерка Петрів з Києва. - Бувала у багатьох інших санаторіях, але такий курорт, як тут, ніде не бачила. Гарний дендропарк, номери на всі смаки, харчування якісне, персонал хороший, досвідчений. Після відпочинку - на півроку заряд бадьорості і здоров'я. Торік була тут з чоловіком. А цього року привезла сюди й подругу. І інші друзі хочуть сюди приїхати. І те, що санаторій хочуть приватизувати, для мене це - шок. Вже всю Україну приватизували. Залиште хоч що-небудь для нас, простих середняків.


Враження рівнян про швидкісний потяг, що сполучає Рівне і Київ


-Я останні роки ні про що, крім смерті, не думала,
- розповіла 74-річна пенсіонерка з Черкас Галина Савенко. - А донька, яка живе в Англії, купила мені путівку сюди. На другий день, коли сюди приїхала, я про всі свої проблеми забула. І тут такий заряд енергії отримала, що захотілося жити. Не дай Бог, щоб цей санаторій закрили. Вже й так в Україні все розграбоване. Хай залишать цей санаторій для таких людей, як я. Для простих людей. Чиновнкии знайдуть собі відпочинок в іншому місці, за кордоном. А ось нам хай залишать "Червону калину", цю красу, яка дає енергію.





На правах реклами