Ми у Facebook
26.05.2016, 15:20

Мінекології запропонувало варіант легалізації видобутку бурштину

Бізнес повинен добувати "сонячний камінь" через відкриті аукціони
Міністерство екології та природних ресурсів хоче запропонувати бізнесу легально видобувати бурштин, але робити це через відкриті аукціони. Про це сказав в ефірі телеканалу "112 Україна" профільний міністр Остап Семерак.

На Рівненщині вилучили майже 200 кг бурштину (+ФОТО)

За його словами, використання надр має бути прозорим і відкритим.

"Коли ми говоримо про бурштин, повинні говорити і про надра загалом. Бурштин, насправді має, як мінімум, чотири складових. Це екологічна складова, якою повинно займатися наше Міністерство, кримінальна складова, соціальна складова, тому що там працює до 10 тисяч осіб, і четверта - це економічна фіскальна складова. Тому рішення бурштинової проблеми має бути комплексним і стратегічним. Є доручення Прем'єр-міністра Гройсмана першому віце-прем'єру Кубіву ..., щоб він зібрав всі ці складові і почав працювати. Мій підхід зрозумілий: будь-яке використання надр має відбуватися на прозорих, відкритих умовах ", - сказав міністр.

Два роки президентства Порошенка: обіцянки і їх виконання (+Інфографіка)

Семерак зазначив, що міністерство хоче зробити пропозицію бізнесу працювати через прозорі аукціони.

"Ми сьогодні в міністерстві беремо інформацію про розвідані родовища бурштину. Ми хочемо підготувати пропозицію для бізнесу, де можна добувати цей бурштин, і через відкриті, прозорі аукціони його продавати відповідно до зобов'язань, щоб та компанія, яка купила, заплатила на відритому аукціоні реальні гроші, і мала зобов'язання з рекультивції цих земель ", - заявив він.

Росія відправила в Україну черговий гуманітарний конвой

Міністр підкреслив, що ця ініціатива міністерства не стосуватиметься видобутку бурштину в лісі.

"Справді, в лісах багато бурштину, є поклади бурштину, але там добувати бурштин - це значить зрізати ліс. Давайте не поспішати в ліс їхати за бурштином, так як є відкрита місцевість, де можна почати цю роботу. І відповідь на це питання веде нас до тотальної реформи , яку потрібно зробити в сфері використання надр ", - додав він.

Джерело http://www.segodnya.ua/






На правах реклами