Ми у Facebook
28.05.2016, 19:30

Як економити на газі і теплі: приклад Польщі

Польша більше 20 років тому почала рух по шляху енергоефективності та економії енергоресурсів.
Досвід сусідів може бути корисний Україні, де радикально підвищили тарифи на газ і тепло.

Україна стала на шлях, пройдений країнами Східної Європи 15-20 років тому. Недавнє збільшення вартості природного газу та тарифів на тепло має навчити українців рахувати витрати і привчитися до економії енергоресурсів.

Рівняни обрали найкращу каву з мобільної кав'ярні

Подібні процеси в сусідніх країнах проходили не без шорсткостей, які слід враховувати в наших реаліях.

Напередодні початку опалювального сезону 2015-2016 рр. Delo.UA поспілкувалося з польськими експертами про те, що принесла Польщі термомодернізація житла і чому цей процес досі актуальний для наших сусідів.

У рівненському супермаркеті продають м'ясо куросвина?

1. У Польщі та Європі зараз йде другий етап термомодернізації будинків. Перший завершився 15-20 років тому, коли використовувалися менш ефективні технології. Україна може врахувати помилки сусідів, а також використовувати більш сучасні технології. Зараз акцент робиться на будівлі, що належать державі і муніципалітетам: вони повинні стати зразком для всіх інших.

2. Реформування ринку теплопостачання Польщі почалося в 1991 році. Вартість енергоносіїв до ринкового рівня підняли в 1999 році, але лише в 2002 році почався реальний облік споживання тепла в будинках.

3. З 1995 по 2015 рр. ціна 1 ГДж теплової енергії збільшилася з 18 до 45 злотих. Електроенергія також подорожчала в три рази.

4. Зростання вартості енергоносіїв призвело до збільшення закупівель устаткування для вимірювання і регуляції. У 1990-х на кожен імпортований радіатор ввозилося два терморегулятора. В Україні сьогодні завозиться приблизно 1 терморегулятор на 10 радіаторів.

5. Зростання попиту на прилади обліку та регулювання призвело до будівництва в Польщі заводів міжнародних компаній і збільшення іноземних інвестицій. Зокрема, у Danfoss – чотири підприємства.

6. У 1990-х уряд і інші джерела субсидували утеплення фасадів (до 80% вартості) і установку терморегулятора (30-50% в залежності від виробника – імпортний або місцевий).

7. До 2020 року на термомодернізацію країна отримає 5-7 млрд євро. Фінансування переважно йде з фондів ЄС, які жорстко контролюють витрату коштів. Багато в чому реформування сфери в найближчі 4-5 років буде гарантовано тривати. У Варшаві зараз співвідношення інвестицій 50/50 – місто/зовнішні джерела.

8. Законодавчо заборонено встановлювати температуру повітря в квартирі нижче 16 градусів за Цельсієм. Так як до цієї заборони спритні поляки грілися за рахунок сусідів.

9. Лише 40% споживачів в Польщі підключені до централізованого теплопостачання. 70% з 5,5 млн приватних будинків в Польщі опалюються вугіллям і іншим твердим паливом.

10. У Варшаві утеплено (в тому числі частково) приблизно 50% будинків.

11. У Польщі кілька типів того, що в Україні називають ЖЕК. Це кооперативи, які крім управління ще є і власниками житла. Керуючі компанії, яких наймає аналог ОСББ, – у найбільшій з них близько 1000 клієнтів. Комунальні ЖЕКи – їхні будинки найбільш енерговитратні і застарілі, тому кооперативи і КК не хочуть з ними співпрацювати.

12. Управляючі компанії надають лише бухгалтерські та адміністративні послуги. Вони наймають підприємства, що спеціалізуються на ремонті і обслуговуванні сантехніки, електрики систем опалення та ін. І ці ринки дуже конкурентні, що служить додатковим стимулом розвитку малого і середнього бізнесу в Польщі.

13. Основний потенціал енергоефективності – термомодернізація панельних будинків, побудованих в 1970-1980 роках.

Артем Ільін

За матерілами видання Діло повідомляє Finance.Ua





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ