Ми у Facebook
04.06.2016, 18:10

Балаган замість слухань: чи зупинить він будівництво біля музею у Рівному?

Призначені повторно громадські слухання щодо будівництва на вулиці Толстого, 10 у Рівному поруч з Рівненським обласним краєзнавчим музеєм, скоріше, нагадували балаган, ніж насправді демократичне волевиявлення громади.
На обговорення у міський будинок культури у парку імені Шевченка зібралося близько 350 людей. Серед них були як представники забудовника – будівельної компанії «Стоград», так і протилежної сторони – музею і його захисників – місцевих митців та культурної інтелігенції міста.

Будівництво біля Рівненського обласного краєзнавчого музею – непоправна шкода чи реальна допомога історичній пам'ятці

Депутат міськради Рівного Ігор Ковалець, який був одним з організаторів слухань, спробував задати їм якийсь формат. Пояснив, що це мають бути не громадські слухання, а експертне обговорення, бо так вирішила міськрада. Тож, за його словами, потрібно було заслухати представників забудовника, а після цього - експертів з однієї, й другої сторони. І саме експерти після зважування всіх аргументів мали б прийняти таємним голосуванням рішення стосовно того, чи потрібно будувати багатоповерхівку на Толстого, 10. Однак слова Ковальця обурили більшість присутніх у залі. Вони почали кричати «Ганьба!», вимагати почути їх, дозволити взяти участь у голосуванні і проводити його відкрито.

Перші громадські слухання щодо будівництва висотки біля музею Рівного не відбулися

Про підтримку таких вимог заявили і депутат міськради Рівного, директор МПК «Текстильник» Анатолій Чугуєвець, колишній депутат міськради Тетяна Редюк. Втім, несподівано для них до мікрофона вийшов чоловік, який дорікнув, що вони у 2008 році проголосували за відведення ділянки на Толстого, 10 під будівництво триповерхового будинку. Зауважив, що міська рада зробила помилку, бо у 2011 році архітектори погодили будівництво тут уже 12-поверхівки, а будівля висотою понад п'ять поверхів може зашкодити будівлі музею, яка є пам'ятником архітектури. Також, за його словами, влада досі не врахувала зауваження Мінкультури і не створила історико-опорний план забудови центральної частини міста. Тому, мовляв, тепер їй потрібно виправляти помилку і компенсувати забудовнику витрати. Анатолій Чугуєвець, почувши це, кинувся вибачатися, що не так голосував, а Тетяна Редюк заявила, що не була на сесії, під час якої відбувалося голосування за виділення ділянки під будівництво.

"Противники будівництва біля музею колись його погоджували", - мер Рівного

Люди, серед яких не всі називалися, почали вимагати провести таки громадські слухання, а не експертне обговорення. Вгамувати їх Ігорю Ковальцю не вдавалося. У крику й шумі почали обирати голову слухань. Ним запропонували стати начальнику міського управління культури і туризму Тарасу Максименку. Максименко спробував перекричати присутніх:

«Хто за те, щоб накласти мораторій на будівництво до складання історико-опорного плану забудови міста?»

Більшість присутніх підняла за це руки. А представники й прихильники компанії «Стоград», зрозумівши, що їм не вдасться сказати на свій захист ні слова, почали виходити із залу. Спроба заступника міського голови Галини Кульчинської, яка підкреслила, що вона - проти цього будівнцитва, вгамувати присутніх і заклики таки вислухати думку опонентів не мали успіху. Під шум і галас, незважаючи на відсутність протилежної сторони, Максименко оголосив про повторне голосування за запропоноване ним рішення про мораторій і надання рекомендації міськраді підтримати його на сесії. За це налічили 205 голосів «за».


Заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська намагається вгамувати присутніх

Наскільки законне рішення слухань, проведених в таких умовах, - питання до незалежних юристів. Тарас Максименко запевнив, що вони цілком легітимні.


Що в такому разі робитиме протилежна сторона – у коментарі юриста компанії «Стоград» Миколи Сміховського:


Микола Сміховський - юрист компанії "Стоград"

- Ми прийшли на громадські обговорення вести культурний діалог, підготували презентацію проекту, щоб громада могла краще ознайомитися із ним. Натомість отримали балаган, де перемагає той, хто голосніше кричить. Виглядало, наче добра половина присутніх у залі – бюджетники, яких використали у якості адмінресурсу на підтримку Тараса Максименка, хоча у цей час вони мали би виконувати свої безпосередні робочі обов’язки! Ми теж могли привести з собою тисячі будівельників, але не стали цього робити, бо ми йдемо виключно законним шляхом і ніколи не дозволили би собі проявити зневагу до опонентів, як це вчинили із нами сьогодні, – підкреслив Микола Сміховський, керівник юридичного департаменту компанії «Стоград». – Ми не можемо визнати законність таких обговорень, де думка іншої сторони просто ігнорується! Тому не визнаємо і рішення цих зборів. А вищезгаданий мораторій ми готові, за потреби, відстоювати й у суді. Та сподіваємося, що у депутатів вистачить здорового глузду, щоб розібратися, на чиєму боці правда і хто насправді блокує будівництво сучасного житлового будинку, заважає працювати чесному бізнесу та забирає у працівників робочі місця, а у міста – можливість розвиватися.


У перших рядах - представники й прихильники компанії "Стоград"

Голосування



Наприкінці слухань складали протокол їх проведення, ділилися враженянми





На правах реклами