Ми у Facebook
06.06.2016, 21:38

Однією з ключових реформ в Україні має стати децентралізація

Останнім часом реформа децентралізації набула дещо спрощеного розуміння та примітивного виконання, що не може призвести до позитивних наслідків. Про це пише голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків і депутат Рівненської обласної ради Юрій Благодир у своєму блозі.
Так, відмічається, що децентралізація – це складний та комплексний процес, однак, масове «примушення» громад до укрупнення шляхом обіцянок додаткових дотацій немає нічого спільного з реформою.

Депутат приводить успішні приклади реформи децентралізації у Польщі та Грузії і констатує: «В України немає часу «вигадувати велосипед». В ситуації системної економічної та політичної кризи, а також війни, одне з небагатьох, що може подарувати Україні шанс стати на шлях розвитку – це запозичення стратегій управлінської, адміністративно-територіальної, реформи місцевого самоврядування».

Голова бюджетної комісії констатує, що адміністративно-територіальна реформа та децентралізація мають безпосередній вплив на економічні успіхи держави, а отже й добробут її громадян, а тому мають бути ключовими в політиці реформування і до них треба підходити з усією відповідальністю.

«Очевидним наслідком реформ є підвищення ефективності держави. Децентралізація та адміністративно-територіальна реформа – це реформи управління на всіх рівнях та чіткий розподіл компетенцій та зон відповідальності, а не примітивне укрупнення адміністративно-територіальних одиниць» - резюмує Юрій Благодир та для наглядності публікує графік росту ВВП на душу населення у Польщі та Грузії після проведених реформ:



До теми:

Як адміністративна реформа вплине на Рівненську область (КАРТА)

Юрій Благодир: "За півроку з мертвої точки вдалося зрушити чимало проблем Гощанського району"

Децентралізація влади: як перебудують країну - від облрад до дитсадків





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ