Ми у Facebook
09.06.2016, 21:15

Україні бракує стратегічного мислення

Україна загалом та її міста та регіони просто зобов’язані впроваджувати стратегічні плани розвитку за прикладом європейських партнерів. Про це у своєму блозі пише депутат та голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків Рівненської обласної ради Юрій Благодир.
«Чи можете ви пригадати ефективну реалізацію стратегії розвитку регіону? Українські позитивні приклади знайти дуже важко. Зазвичай під пафосними назвами «стратегія розвитку до 2030 року» криється якась загальна популістична програма, що створена швидше «для галочки»» - пише депутат та підкреслює, що щоб якісно змінити життя в наших містах і селах, ми маємо діяти за стратегічними планами, як усі успішні європейські міста та регіони.

Юрій Благодир переконаний, що в разі використання українськими містами перевіреної європейської схеми, регіони почнуть розвивати свій потенціал самостійно, без озирання на Київ.

Як відмічає голова постійної комісії, всі успішні стратегії вибудовуються за чіткою структурою: спочатку визначається місія (які сильно сторони має місто або регіон і в якому напрямку має бути побудовані подальші цілі); далі – формується візія (яким місто або регіон бачать у майбутньому). На основі вищезгаданого вибудовуються стратегічні цілі, а вже відповідно до цього формуються стратегічні плани, концепції та секторні програми.

Для наочності, Юрій Благодир опублікував схему створення такого стратегічного плану:



Такий підхід був використаний польськими містами Познань, Краків, Варшава, Вроцлав і українським Львовом. Депутат погоджується, що все це великі міста, інколи значно більші за українські обласні центри, але наголошує: «Сам принцип залишається незмінним. Відповідно до поставлених стратегічних цілей слід сформувати завдання в основних сферах життя громади - ЖКГ, енергоефективність, екологія, освіта, охорона здоров’я, інфраструктура, бізнес, культура та спорт» - резюмував Юрій Благодир.

До теми:

Однією з ключових реформ в Україні має стати децентралізація





На правах реклами