Ми у Facebook
21.06.2016, 17:00

Поради рівнянам: перші ознаки сказу

Хоч сказ і смертельна хвороба, розвиток її можна запобігти шляхом своєчасної і правильної вакцинації людини з підозрою на сказ. Які ж симптоми сказу у людини?
Джерелами зараження в переважній більшості випадків є собаки, як домашні, так і бродячі. Після укусу тварини потрібно одразу ж звертатися до медичної допомоги і проводити вакцинопрофілактику.

Після потрапляння вірусу в організм людини настає прихований, або інкубаційний період тривалістю 1-3 місяці. У рідкісних випадках можливе скорочення цього періоду до 10-12 днів і подовження аж до одного року. На тривалість інкубації впливає місце укусу – чим довший шлях до головного мозку, тим довше триває прихований період.

На Рівненщина померла жінка - підозрюють, що від сказу

Після інкубаційного періоду виникає справжнє захворювання. Виділяють три стадії сказу, які змінюють один одного.

Початкова стадія сказу (1-3 дні)
- Перші симптоми сказу у людини виникають в місці укусу. До цього часу рана може повністю зарубцюватися, але людина починає «відчувати» укус. Відчувається тягучий біль з найбільшим проявом в центрі укусу, печіння і свербіж, підвищена чутливість шкіри. Рубець може запалитися і припухнуть.
- Температура коливається в межах 37 C – 37,3 С. Відзначається слабкість, головний біль, блювота і пронос.
- Якщо укус припав на область обличчя, людину починають турбувати зорові і нюхові галюцинації – нав’язливі запахи, яких насправді немає, зорові неіснуючі картини.
- Відзначаються типові порушення психіки: хворого долає безпричинний страх, туга, депресія.
- У рідкісних випадках тривожність змінюється дратівливістю. Людина стає замкнутим і апатичним до подій. Порушується сон і апетит. У рідкісні хвилини сну хворого відвідують страшні сновидіння.

Стадія збудження (2-3 дні)
- Дана стадія характеризується високою рефлекторною збудливістю з переважанням тонусу вегетативної нервової системи.
- Одним з яскравих симптомів є гідрофобія або водобоязнь. Коли хворий намагається зробити ковток, виникає спастичний спазм ковтальних м’язів і дихальної мускулатури аж до блювоти. Даного симптому характерна прогресія – надалі навіть звук води, що ллється і її вигляд викликає спазм гортані і глотки.
- Змінюється характер дихання – воно стає коротким і судорожним.
- Зовнішні подразники загострюють реакцію нервової системи.
- Виникають судоми, що спотворюють обличчя людини. Судомний напад може бути спровокований рухом повітря, різким звуком і світлом.
- Об’єктивно спостерігаються розширені зіниці і екзофтальм з фіксованим поглядом в одну точку. Різко прискорюється пульс. Хворий сильно потіє і страждає від ряснї безперервної слинотечі.
- Продовжують прогресувати порушення психіки. Під час нападу відзначається сильне психомоторне збудження. Хворий стає буйним і небезпечним як для себе, так і для оточуючих і здійснює агресивні і жорстокі дії (звідси й виникла назва захворювання). Хворі кидаються на оточуючих, можуть вдарити і навіть вкусити, можуть завдати шкоди собі – рвати волосся, одяг, ударятися об стіни і підлогу. У момент нападу людину мучать жахливі слухові і зорові галюцинації. На піку нападу можлива зупинка дихання і серця.
- У період між нападами людина стає адекватним, правильно відповідає на запитання і не проявляє ознаків агресії.

"Через халатність лікарів моя хресна померла в муках від сказу", - рівнянка


Стадія паралічів (12-24 години) Паралічі виникають внаслідок випадання функцій кори головного мозку. Паралічу піддаються ті або інші групи м’язів і органів (язика, гортані тощо). Згасають рухова і чутлива функції, припиняються напади судом та фобій.

Хворий зовні заспокоюється. Відзначається значне збільшення температури до 40-42 С. Виникає прискорене серцебиття на тлі падіння тиску. Смерть хворого виникає внаслідок паралічу серця або дихального центру.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ