Ми у Facebook
28.06.2016, 17:30

Багатодітне село Цепцевичі, що на Рівненщині

Село Цепцевичі, що в Сарненському районі, відоме ще з 1855 року.
Село Цепцевичі – це одне з найдавніших сіл України. Воно розташоване на правому березі річки Горинь. Офіційна дата його започаткування відноситься до 1855 р. Село відносилось до Луцького повіту, Волинської губернії. Історія села Малі Цепцевичі тісно пов'язана з історією села Великих Цепцевич.

Нагадаємо, що у селі Малі Цепцевичі найвищий приріст населення в Україні

Існує кілька гіпотез походження назви села. Одна із них полягає в тому, що в давнину русло річки проходило поблизу села. Понад берегом стояло декілька будинків, які були розташовані один за одним вздовж берега річки, тобто «цепом». Звідси і назва – Цепцевичі. А ще одну версію розказували старожили села, що під час визвольної боротьби під проводом Б. Хмельницького на правому березі р. Горинь було мале кільце «відцеплення». От і назва «цеп» Цепцевичі. Ще довгий період по лузі було видно окопи тих часів. Історію походження такої ойконіми, як Цепцевичі прослідкувати дуже важко. Мабуть, присутні назви типу Чіпко-Цепко. Документовані назви з початковим з (Чіпечевичі, Чутечевичі) могли бути перевісними. Тоді для них є придатними особові назви типу Чепець, Чепко на Рівненщині, Чепчами.

Станом на 1885 рік у колишньому власницькому селі Малі Цепце́вичі Городецької волості Луцького повіту Волинської губернії мешкало 535 осіб, налічувалось 83 двори. За переписом 1897 року кількість мешканців зросла до 846 осіб (424 чоловічої статі та 422 — жіночої), з яких 764 — православної віри. Цепцевичі відносились до Великоцепцевицької православної парафії.

Моє рідне село Великі Цепцевичі на Рівненщині: краса поряд

У листопаді 1917 року в селі було проголошено радянську владу, восени 1920 року Цепцевичі разом з західноукраїнськими землями були під владою Польщі. В селі функціонувала чотирьохрічна польська школа. Навчання велося польською мовою у дві зміни: 1-2 класи – до обіду, 3-4 – після. Вчителем був Фішер Адольф. У першому і другому класах вивчалися дисципліни читання, письма, малювання, математики, у третьому і четвертому класах викладалися історія, географія, математика, фізика, хімія, читання. Крім того, в усіх класах священик вів урок церковної грамоти. Навчання в школі було не обов'язковим. Діти з бідних сімей, в яких не було у що вдягнутися, школу не відвідували, але таких було мало. Сім'ї, що жили заможніше, після закінчення чотирьохрічної школи посилали своїх дітей у семирічну Великоцепцевицьку школу.



Усі будинки в селі були дерев'яні із солом'яною стріхою і глиняною підлогою. Люди, як і нині жили, в основному, від землеробства. Одяг виготовляли з полотна, добутого із власноруч вирощеного льону. На все село було лише декілька пар коней, якими обробляли землю. Проживало у Малих Цепцевичах при Польщі і у час війни і 8 єврейських сімей.

У вересні 1939 року на Західну Україну знову прийшла радянська влада. Населення вимушено було вступати в колгосп «Шлях до комунізму», створений 1948 року. Багато жителів села працювало на торфопідприємстві у селищі Чемерне. У 1961 р. через село було прокладено кам'яне шосе із сполученням Яринівка – Тутовичі. Незабаром побудували продовольчо-промисловий магазин, нове приміщення сільського клубу і школи, в якій нині навчається понад 600 дітей.

Пам’ятками природи села є урочища «Ревуча криниця» стоянка мезолітична VIII-VII ст.до н.е. поселення ранньослов’янське та давньоруське I тис.до н.е., XII ст. та «Середовня».

Відомими особистостями села є «Заслужений лікар України» Сергійчук Юрій Омелянович, хірург-уролог (народився 23 квітня 1935 р.). Працював у м. Києві. Прозапас Анатолій Васильович – «Заслужений лісівник України», нагороджений золотою зіркою (народився 12 січня 1956 р.).



Майстриня декоративно-ужиткового мистецтва – вишивання та в’язання Леончик Надія Адамівна. Народилася 25 лютого 1963 року, працює вчителем молодших класів.

Територія села складається з 468 дворів та 2697 жителів. Площа населеного пункту становить 207,6 га. На території села Цепцевичі діє будинок культури, публічно-шкільна бібліотека, відділення зв’язку, школа, лікарська амбулаторія загальної практики сімейної медицини, 8 магазинів, автозаправна станція.

З березня 2010 року у с. Цепцевичі у приміщенні публічно-шкільної бібліотеки відкрито інформаційно-комп'ютерний центр, який обслуговує громаду даного населеного пункту, а також жителів з сусідніх сіл. Бібліотека має налагоджену мережу з 5-ти комп’ютерів та доступ до швидкісного Інтернет WI-FI.

За матеріалами www.istvolyn.info





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ