Ми у Facebook
29.06.2016, 07:00

Рівненщина: рідні померлої від сказу обіцяють скаржитися на медиків правоохоронцям (+ВІДЕО)

Лікарська халатність чи неточність аналізів? У Рівному від сказу померла 48-річна жінка.
Селянку госпіталізували з підозрою на гіпертонію, але за два дні в реанімації її вбив вірус сказу. У смерті рідні звинувачують районних медиків, бо вони не зробили їй щеплення, коли покусав кіт. Більше того не сказали, що тварина померла.

Рідні Людмили Гаврилюк досі не вірять, що цілком здорова жінка раптово померла. Сім’ю шокував діагноз — сказ. Торік у жовтні жінку вкусив кіт, але тоді медики не підтвердили, що тварина інфікована.

Галина Іванинюк, сестра померлої:


- Діти, всі думали, що той кіт живий. Коли приїхав рівненський інфекціоніст, почали телефонувати до Гощі в санстанцію, там підняли людей, там сказали, що кров відправили в Рівне. А інфекціоніст каже, що тут повні признаки сказу.

"Через халатність лікарів моя хресна померла в муках від сказу", - рівнянка

Саме цей вірус — основна причина смерті жінки. Він вказаний у свідоцтві, яке видали рідним в обласній лікарні.

Фахівці Рівненської обласної лікарні вважають: жінка мала всі симптоми сказу.

Лариса Обуховська, заступник головного лікаря Рівненської обласної лікарні:

- Колеги почали помічати, що в жінки з’явилася світлобоязнь, звукобоязнь і водобоязнь. Відразу запідозрили сказ. Викликали інфекціоніста, який знаходиться в міській лікарні, він підтвердив наші сумніви, що це клінічний сказ.

Перші ознаки сказу

Врятувати Людмилу не вдалося — адже 95% випадків сказу смертельні.

У трагедії рідні селянки звинувачують районних медиків. Адже після укусу кота жінка кілька разів цікавилася, чи не потрібно їй зробити щеплення.

Дмитро Гаврилюк, син померлої:

- Її завезли в Гощу в лікарню, забрали кота. Запевнили, якщо він загине, то ми вам подзвонимо. Вона залишила всі контакти, домашній мобільний, вона туди заїжджала, передзвонювала, всі запевняли, що кіт живий.

Свою провину лікарі та ветеринари у Гощі заперечують. Кажуть, щеплення жінці не зробили, бо в кота, який таки помер на другий день після укусу, смертельного вірусу не виявили.

Володимир Мандина, завідувач травматологічним відділенням Гощанської районної лікарні:

- Так як було первинне заключення мікроскопічне, що кіт був здоровий, і через місяць біологічна проба не виявила сказу — нам прийшло таке заключення, тому щеплення не проводилися.


Анатолій Парипа, в. о. начальника управління ветеринарної медицини в Гощанському районі:

- Трудно сказати, можливо мала контакт з іншою твариною, пізніше, але про це не повідомляла. Але давайте не будемо забігати наперед, бо це лише попередній діагноз — це по клінічних ознаках, а лабораторне дослідження ще триває в Києві.


Чи є на Рівненщині вакцина від сказу

Якщо воно виявить у померлої сказ, рідні будуть скаржитися на районних медиків до правоохоронців. Своє розслідування причин смерті вже проводить комісія обласного управління охорони здоров’я.



Джерело телеканал "Україна"





На правах реклами