Ми у Facebook
27.06.2019, 09:15

28 червня - День Конституції: 5 цікавих фактів

Напередодні Дня Конституції України ми підготували для вас 5 цікавих фактів, пов'язаних із основними законами України та інших держав.
1. Конституція України 1937 року містила спеціальний розділ “Органи державного управління Молдавської Автономної РСР”. Ця автономія в складі України існувала з 1924 до 1940 року. Включала лівобережну частину сучасної Молдови (Придністров'я) і частину сучасної України.

2. Буквально за сотню кілометрів від Рівного, в селі Великі Дедеркали нинішнього Шумського району на Тернопільщині, народився Гуго Колонтай — один із авторів польської конституції 1791 року, яка є першою реально діючою європейською конституцією (і другою в світі після Конституції США). До слова, центральна вулиця Рівного, нинішня Соборна, свого часу була названа на честь польського дня конституції — 3 травня. Життєвий шлях і спадщину Гуго Колонтая грунтовно дослідив рівненський письменник і науковець Петро Кралюк, професор Національного університету “Острозька академія”.

3. У Великобританії немає конституції як такої. Не існує навіть точного переліку документів, які б належали до британської конституції. Конституція Великобританії — це ціла сукупність законів, прецедентів і конституційних звичаїв.


4. У Швеції одним із чотирьох нормативних актів, із яких складається конституція, є Акт про свободу друку. А у США свободу слова проголошує найперша з 27 поправок, якими був доповнений основний закон цієї держави починаючи з 1789 року. “Конгрес не має права видавати закони щодо впровадження будь-якої релігії чи заборони вільно сповідувати її, а також не має права видавати закони, що обмежують свободу слова, друку і права народу мирно збиратися і звертатися до уряду з проханням усунути якусь кривду”, - наголошується у поправці.


5. Конституція Індії — найбільша за обсягом у світі: вона включає 465 статей, 12 великих додатків, більше 70 поправок і складається з 117 369 слів у версії англійською мовою, крім якої існує також офіційний переклад на хінді. Окремі поправки за обсягом наближаються до... конституції США.

Конституція України

...Насамкінець зауважимо: найголовніше, якщо говорити про конституцію, - це не красиві слова, а реальне втілення у життя прав і свобод людини, закріплених у основному законі держави. В цьому зв'язку доречно згадати прикметну деталь: у конституції США немає слова... "демократія". Не словом бо, як мовиться, а ділом!





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ