Ми у Facebook
30.06.2016, 19:20

Як приручали "зозулю"

Багато хто з нас пам'ятає настінний годинник, який кожну нову годину сповіщав звуком "ку-ку". Особливо в дитинстві, багато малюків дивляться і дивуються - чому ж пташка не відлітає кожну годину, і продовжує нести свою службу навіть вночі.
Але мало хто знає, звідки з'явилася така функція в цьому корисному елементі інтер'єру.


Початок йде з далеких гір

Історія відносить нас на декілька віків назад, e 1629 рік, коли аугсбургзький аристократ Філіп Хайнхофер презентував князеві Саксонському Августу механічну скриньку. В ній фігурки автоматично починали рухатися, коли час добігав кінця години, і нова ознаменовувалася голосом лісової зозулі. Але, все-таки, батьківщиною саме таких ходиків вважається південний захід Німеччини - місто, що знаходиться в ущелині Шварцвальд.

Відомий винахідник і годинникар Кеттерер робив спроби створити механізм, що сповіщає сигнал точного часу голосом півня. Але конструкція, що імітує цей звук, вийшла дуже велика і громіздка, і винахідник відмовився від цієї ідеї. Його колеги підказали вірне рішення - "помістити" всередину механізму голос зозулі, який на подив займав менше місця і робив ходики невеликого розміру. Спочатку така конструкція мала тільки одну стрілку, а роль маятника виконував спеціальний блок, що коливався по певній амплітуді, роль гирі виконував підвішений обточений камінь. Як ми розуміємо, цей пристрій був недосконалий, і точність ходу була не на вищому рівні. Але копітка праця дала свої плоди, і в 1690 році годинник із зозулею набув металевий механізм і другу стрілку. Це значно вплинуло на точність і дозволило в 1750 році почати масове виробництво.

Але історія на цьому не закінчується. Через два століття старий і добре працюючий механізм помістили в нову оболонку. Тепер у зозулі з'явився свій "будиночок". Різьбярі по дереву спробували максимально наблизити корпус до місця існування лісової співунки. Забезпечивши "шпаківню" різним декором, тим самим створили мініатюрний куточок не лише який радує око, але і що сповіщає про правильний час.




Сучасний стиль

Але і на цьому годинникарі не зупинилися, і кожен намагався виділитися дизайном цього самого будиночка. Починаючи з незвичайного декору корпусу, і закінчуючи цілим театром, де танцювали пари; або дроворуби розколювали дрова. При погляді на таку конструкцію, люди забували подивитися навіть котра година, настільки був чудовий дизайн.
Мода на такий винахід не пройшла і зараз, він створює атмосферу затишку і старовини. В основному, їх купують на дерев’яні заміські дачі, а у сучасні квартири намагаються купити мінімалістичні кварцеві моделі. Тим не менш, сидячи біля каміна з чашкою ароматного чаю в руках, ось такі ходики "з дитинства" завжди будуть тішити око.

Джерело: http://www.watch4you.com.ua/ohw-tamed-cuckoo.html





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини