Ми у Facebook
06.07.2016, 09:00

Землетрус і ядерні вибухи — під контролем: на Рівненській АЕС почала діяти сейсмоустановка

Її спроектували спеціалісти Інституту геофізики ім. С.І. Субботіна Національної академії наук України.
Сейсмометри встановлені на території постів радіаційного контролю у п’яти свердловинах глибиною 30-90 метрів у селах Старий Чорторийськ та Костюхнівка (Маневицький район Волинської області), Сопачів та Полиці (Володимирецький район Рівненської області), а також у місті Вараш. Один поверхневий сейсмометр знаходиться на промисловому майданчику Рівненської АЕС.

Рівненську Надслучанську Швейцарію можуть знищити бурштинокопачі

З червня торік сейсмоустановка працювала у дослідному режимі. За цей час зареєструвала найпотужніші руйнівні землетруси у світі та ядерні випробовування у Китаї. Тепер її ввели у промислову експлуатацію.

Україні загрожують віялові відключення світла

Уся зібрана сесймоустановкою інформація зберігається на локальному сервері системи. А наступного року на РАЕС збираються організувати співпрацю щодо передачі, зберігання та обробки даних з Головним центром спеціального контролю Національного центру управління та випробування космічних засобів.

Рівнян закликали поділитися речами для донецького дитбудинку

Схожа система контролю за землетрусами працює лише на ще одній атомній електростанції України - на Южноукраїнській АЕС, що у Миколаївській області.

За словами начальника цеху радіаційної безпеки РАЕС Олександра Романенка, спостереження за коливаннями земної кори - це вимога МАГАТЕ. Воно дає можливість вивчити джерела ймовірних місцевих землетрусів, що особливо актуально для забезпечення безпечної та надійної роботи електростанції.

Про це повідомила Вікторія Леонова з управління інформації та зв'язків з громадськістю Рівненської АЕС.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ