Ми у Facebook
13.07.2016, 15:40

Рівнянам про податок на нерухомість: хто не платить взагалі та як зменшити платіж

До 1 липня 2016 року за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) платника податку були направлені податкові повідомлення-рішення про сплату суми податку із зазначенням відповідних платіжних реквізитів. Термін сплати податку становить 60 днів з дня вручення податкового повідомлення.
А ВИ ОТРИМАЛИ ПОДАТКОВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ?

Як пояснили у Державній податкові інспекції у м. Рівному, власники нерухомості, які мають зайві квадратні метри, ще до 1 липня 2016 року мали отримати податкові повідомлення-рішення. Суми податку з об’єктів нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислює контролюючий орган за місцем податкової адреси власника такої нерухомості, виходячи із загальної площі кожного з об’єктів нежитлової нерухомості та відповідної ставки податку. 

При цьому платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мають право звернутися з письмовою заявою до Центру обслуговування платників податкової інспекції за місцем проживання для проведення звірки даних щодо: 

- об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, у тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку; 

- розміру загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку; 

- права на користування пільгою із сплати податку; 

- розміру ставки податку; 

- нарахованої суми податку. 

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за місцем податкової адреси платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим. 

Рівнянам про податок на нерухомість: за якими ставками платимо в 2016 році


ХТО НЕ ПЛАТИТЬ ВЗАГАЛІ

Фахівці Консалтингової компанії "SV Development звертають увагу споживачів: не вся нерухомість в Україні оподатковується. Не підлягають оподаткуванню:

- Об'єкти нерухомості у власності держави або територіальних громад;

- Житлові та нежитлові об'єкти в зонах відчуження і безумовного відселення;

- Дитячі будинки сімейного типу;

- Нерухоме майно дітей-сиріт або позбавлених батьківського піклування;

- Об'єкти, що знаходяться у власності дітей-інвалідів, яких виховують одинокі матері (батьки);

- Гуртожитки;

- Аварійні та непридатні для життя об'єкти житлової нерухомості;

- Нерухомість, яка є власністю громадських організацій інвалідів, а також їх підприємств;

- Будівлі та споруди сільськогосподарських підприємств, якщо вони використовуються для сільськогосподарської діяльності;

- Промислові будівлі (виробничі корпуси, цехи, складські приміщення підприємств);

- Об'єкти нежитлової нерухомості, що використовуються підприємствами малого та середнього бізнесу (МАФи та інші споруди на ринках).

Крім того, адміністрація кожного населеного пункту має право доповнити перелік неоподатковуваних об'єктів – зокрема, столична влада виключила з переліку оподаткованого нерухомості житло у власності інвалідів, учасників АТО і деяких інших категорій громадян. У Тернополі міська адміністрація звільнила від сплати податку релігійні організації, пише hvylya.net.

Як пояснили в Державній податковій інспекції, пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів житлової нерухомості, для фізичних осіб у місті Рівному не надаються на:

- об’єкт/об’єкти оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, затвердженої рішенням органів місцевого самоврядування;

- об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).


ЯК ЗМЕНШИТИ ПЛАТІЖ

Юрист з питань нерухомості Володимир Столітній у коментарі газеті "Сегодня" розповів, що можна збільшити податкову пільгу (60 кв. м) у декілька разів, якщо оформити право власності на нерухомість на декількох власників. Причому вони не зобов'язані бути повнолітніми або проживати у даному будинку або квартирі.

"Це більш актуально в селах, де не рідкість будинки площею 250-300 кв. метрів, які зазвичай оформлені на главу сім'ї, а проживають там 4-5 осіб. Але перш ніж переоформляти, варто підрахувати, що вигідніше: платити щорічно трохи більше податку або зменшити його, але відразу викласти за нові документи до 5-6 тисяч гривень".






На правах реклами