Ми у Facebook
14.07.2016, 16:00

Як платити за комуналку на 70% менше

Експерти розробили декілька правил для того, щоб не витрачати величезні суми на оплату платіжок.
Українцям вже цієї зими доведеться платити за "комуналку" в кілька разів більше. За рік різко подорожчало опалення, гаряча і холодна вода, світло і газ. Експерти в питаннях енергозбереження пояснюють, як можна платити за "комуналку" на 70% менше, - повідомляє Сегодня.

Крок №1: встановити лічильники на все

Комплексний підхід до споживання електроенергії може дати економію в 50-70%. Експерти пояснюють, в першу чергу необхідно встановити в квартирі лічильники на все: тепло, газ, світло, гарячу і холодну воду. В середньому українці споживають на 30% менше ресурсів, ніж розраховано в нормативах. Ті, хто не встановив лічильники, повинні платити за нормативами, в той час як в квартирах з лічильниками оплачують тільки за використані енергоресурси.

Тепловий лічильник разом з установкою обійдеться приблизно в 4000-4500 гривень. У кожному місті Національна комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила свій тариф на тепло для конкретного постачальника (залежить від того, який енергоресурс використовує постачальник). Так, в Києві за однокімнатну квартиру (30 кв. м) без лічильника доведеться заплатити 989,1 грн. За двокімнатну (50 кв.м) – 1648,5 грн, а за трикімнатну (70 кв.м) – 2307,9 грн.
У Національному екологічному центрі України підрахували, запровадивши всі заходи з енергозбереження, платити за тепло можна на 70% менше. Так, за опалення "однушки" можна заплатити 300 гривень, замість 989. Уже за 6 місяців тепловий лічильник в такій квартирі повністю окупитися. В "двійці" лічильник може окупитися за три місяці, а в "трійці" – менше, ніж за три місяці.

Правда, експерти зазначають, що платити менше доведеться тільки тим, хто дійсно почав економити і до опалювального сезону утеплив свою оселю.

Крім того, лічильник експерти радять встановлювати на весь будинок або під'їзд – в такому випадку кількість витраченого тепла всім будинком буде ділитися на кількість квадратних метрів в кожній квартирі. Наприклад, якщо багатоквартирний будинок загальною площею 500 квадратних метрів спожив тепла на 11,5 тисяч гривень, один метр опалювальної площі буде коштувати 23 гривні. За квартиру площею 70 квадратних метрів доведеться заплатити 1610 гривень.

Деякі постачальники послуг встановлюють безкоштовно будинкові лічильники на тепло. Але, за бажанням, кожна квартира має право крім будинкового лічильника встановити і квартирний.

Двозонний лічильник на електроенергію разом з установкою коштує 1376 гривень. Такий лічильник дозволяє вночі платити за "світло" за спеціальним тарифом – на 50% дешевше. Наприклад, якщо при використанні до 100 кВт*год кожен кіловат на даний момент обходиться в 45 копійок, вночі (з 23-ї вечора і до 7-ї ранку) за цей же обсяг електроенергії доведеться заплатити всього 22,5 копійки. Цієї зими, після перегляду тарифів, за 150 кВт*год доведеться платити 193,5 гривні. Якщо активно користуватися електроприладами в нічний час – прати, прибирати і т.п. – багатозонний лічильник зможе окупитися, за оцінками Київенерго, за три роки.

Також необхідно встановити лічильник на гарячу і холодну воду (близько 300 гривень).

Крок №2: утеплити будинок

Будь-яка українська сім'я (або ОСББ) може звернутися в один з трьох банків ("Ощадбанк", "Укрексімбанку" або "Укргазбанк") з проханням надати кредит на заходи з підвищення енергоефективності: купити не газовий котел, встановити нові вікна або утеплити стіни. Частина кредиту (до 70%) компенсує держава, а другу частину можна гасити протягом 3 років. З 2016 році на такі кредити планують витратити близько 8 мільярдів гривень.

"Комуналка" подорожчає: за що доведеться доплачувати

Експерти пояснюють, 33% тепла втрачається через погану теплоізоляцію стін. Утеплення одного квадратного метра зовнішньої стіни пінопластом коштує приблизно 300 гривень. Мінімальна площа утеплення – 20 квадратних метрів – обійдеться в 6 тисяч гривень. Згідно з програмою "Теплий дім", тим, у кого оформлена субсидія, доведеться заплатити 1800 гривень, іншим – 4200 гривень.
Як каже експерт Анна Шумейко, якщо пофарбувати батарею в темний колір і встановити за нею тепловідбивний екран, зроблений з алюмінієвої фольги, температуру в кімнаті можна підвищити на 2 градуси. Крім того, біля батареї не повинна стояти меблі.

Слідкувати потрібно й за тим, щоб двері були герметично закриті. Це допоможе зберегти до 20% загальних втрат тепла в будинку.

Крок №3: правильно використовувати електроенергію

Енергозберігаючі лампочки допоможуть на третину скоротити споживання електрики, каже експерт Національного екологічного центру України з енергозбереження. Компактна люмінесцентна лампа потужністю 23-27 Вт дає стільки ж світла, як і звичайна лампочка на 100 Вт.

Також експерти радять:

Холодильник поставити в 10 см від стіни і подалі від батарей і прямих сонячних променів. Для того, щоб скоротити споживання електрики холодильником, варто поставити його в прохолодне і темне місце – подалі від плити і вікна.

Правильно користуватися пилососом і пральною машинкою. Пилосос найбільше споживає електрики в момент включення – не варто часто вимикати і включати його під час прибирання. Також заповнений пилом пилосос витрачає до 20% більше електрики.

При завантаженні бака пральної машини лише наполовину, 50% її потужності марнується. Прання при температурі 30 °С замість звичних 40 °С дозволяє заощадити 40% енергії.

Крок №4: переглянути споживання води

За словами Анни Шумейко, за місяць сотні літрів води йде "даремно". Уже зараз кожна сім'я може почати економити воду, використовую кілька простих порад.

Встановити ричагові крани. Ричагові крани замість системи з двох вентилів і рукоятки дозволяють моментально відключати подачу води. Завдяки цьому, як каже Ганна Шумейко, за рік можна заощадити до 300 гривень.
Поміняти або "модернізувати" зливний бачок. Експерти також радять поміняти зливний бачок в туалеті на той, який використовує менше води. Для цього можна придбати спеціальний бачок з енергозберігаючої системою, яка контролює подачу води, або ж просто встановити в бачок наповнену водою пластикову пляшку – це допоможе зменшити обсяг води в бачку.

Нова пральна машинка. Пральна машина з класом енергоспоживання А+ і вище допоможе заощадити за місяць десятки літрів води. Також пральну машину варто заповнювати повністю, але не перевантажувати, так як це збільшує споживання електрики.

Мити посуд не в проточній воді і берегти воду. Для економії води також варто встановити насадки для душу і змішувачі з низькою витратою або розпилювачі на змішувач. Крім цього, багато, як показують соцопитування, забувають вимикати воду під час чищення зубів.

Приймати душ, а не ванну. Приймаючи душ протягом 5 хвилин, витрачається максимум 100 літрів води, а для наповнення ванни необхідно більше 200 літрів.

Крок № 5: оформити субсидію (якщо вона встановлена)

Для субсидії достатньо заповнити заяву та декларацію і відправити їх в орган соціального захисту за місцем проживання. Субсидія нараховується, залежно від кількості проживаючих у квартирі осіб та їх доходу. Якщо в квартирі прописана людина, який в ній не проживає, доведеться брати довідку в ЖЕКу і доводити, що за фактом мешканців в квартирі менше, ніж за документами.

Складність також виникне при оформленні субсидії для сімей, які проживають в орендованій квартирі. До ЖЕКу необхідно надати договір оренди, в якому зазначено, хто саме буде проживати в квартирі. Тим, хто живе в орендованому житлі без договору оренди, оформити субсидію можна.

"Нотаріально такий договір годі й завіряти, це дуже дорого. Він повинен бути підписаний орендодавцем і квартирантами. Головне – обов'язково має бути зазначено у договорі, скільки людей буде проживати в квартирі", – розповіли на гарячій лінії допомоги при оформленні субсидій.

Як прогнозують в Міністерстві фінансів, до зими в Україні субсидію оформлять 7 млн сімей. Наприклад, сім'я з двох дорослих з середніми зарплатами (за даними Держстату 4746 грн) і дитини за "комуналку" в трикімнатній квартирі замість 3187,9 грн (приблизна вартість "комуналки" без лічильників) заплатять 1915,4 грн (решта покриє субсидія). Цією ж сім'ї в "трійці" але з мінімальними зарплатами (1550 гривень) доведеться заплатити за комуналку з субсидією всього 205 гривень.

Де на Рівненщині найгірше платять за "комуналку"

Крім того, незабаром, як обіцяють в Кабміні, за допомогою економії одержувачі субсидій зможуть заробляти. Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик анонсував введення в одному з міст України проекту по монетизації субсидій. Гроші, які государствовиделяет на субсидію для конкретної сім'ї, будуть переводити на карту "Ощадбанку" (енергетичні картки). Цією карткою потрібно буде розплачуватися за "комуналку". Якщо сім'я заощадить (використовує менше газу, гарячої води і утеплить житлоплощу), ніж передбачено нормами споживання, решту грошей їм видадуть готівкою, витрачати їх можна буде "на свій розсуд". Як зазначає міністр, за опалювальний сезон ця сума може досягти 10 тисяч гривень.

Експерти впевнені, користуючись усіма перерахованими вище радами, платити за "комуналку" можна буде на 70% менше і без субсидії.





На правах реклами