Ми у Facebook
17.07.2016, 14:30

За які комунальні борги рівняни можуть позбутися свого майна

Чергове підняття тарифів може спричинити масові неплатежі за комунальні послуги. Експерти підрахували: вже цієї осені більше третини українців не зможуть платити за квартиру, тепло, газ, воду, електрику. І це, незважаючи на те, що в новому опалювальному сезоні субсидії отримають до 60% споживачів.

У травні в Україні вперше продали квартиру, заарештовану за борги “по комуналці”. У Луцьку пішла з молотка нерухомість сім'ї, яка заборгувала за житлово-комунальні послуги 50 тисяч гривень.

Згідно із законом "Про виконавче провадження", споживач-неплатник в судовому порядку може позбутися заощаджень у банку, техніки, автомобіля і навіть житла, якщо сума заборгованості перевищує три мінімальні зарплати (4350 грн).

Перевищення суми заборгованості за комунпослуги на суму понад 10 мінімальних заробітних плат (а це 14 500 гривень) надає право будь-якому комунальному підприємству подати позов до суду із вилученням та подальшою реалізацією майна боржника. Про це заявила генеральний директор комунального концерну “Центр комунального сервісу” Катерина САРКІСОВА.

В останню чергу, за деякими винятками, під стягнення потрапляють пенсія, зарплата, стипендія, соціальна допомога та інші доходи.

А декому суд може навіть заборонити виїзд за кордон. І неплатник про це дізнається в останній момент, коли його не пропустять на пункті пропуску.

Якщо борг не надто великий, то то після рішення суду держвиконавці зобов'язані примусово стягувати борг з інших джерел доходу – зарплати, пенсії тощо, пише “Сегодня”. “Із 2013 року діє новий механізм стягнення боргу: за заявою кредитора суд видає судовий наказ без присутності сторін, тому багато боржників дивуються, що їх не викликали в суд, коли отримують на руки документ із суду з вимогою сплатити борг. Але якщо такий наказ оскаржений у 10-денний термін, тоді справа розглядається в звичайному порядку за присутності боржника. При цьому борг за "комуналку" можуть стягнути через суд тільки за останні три роки з моменту звернення", – розповів виданню юрист Василь МІРОШНИЧЕНКО.

Нове у призначенні житлових субсидій [РОЗРАХУНКИ]

Як зазначила К.Саркісова, позов до суду за мінімальних нарахувань по кожній особі приймається в індивідуальному порядку, оскільки існують об’єктивні причини несплати за ЖКП. Наприклад, людина пише заяву про те, що виїхала та тимчасово не проживатиме за місцем реєстрації, пише ”Укрінформ".

У Рівному подали в суд на 2500 боржників

У Рівному є будинки, які заборгували за тепло і гарячу воду понад півмільйона гривень. Загалом станом на початок травня заборгованість населення Рівного за отримані послуги теплопостачання становила 29,7 млн грн, зазначили в "Рівнетеплоенерго".

“Станом на 1 червня цього року підприємству заборгувало 27 тисяч 117 абонентів. До суду щодо боргів ми подали більше 2500 позовів. На жаль, навіть якщо суд ухвалює рішення про погашення заборгованості, то виконавча служба повертає більше половини справ, адже у боржників фактично немає майна, яке можна описати за борги”, – каже директор ТОВ “Рівнетеплоенерго” Степан КОРОПЕЦЬКИЙ.

Він також невтішно прогнозує, що кількість боржників перед теплопостачальним підприємством може зрости в результаті виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 27.04.2016 № 319 щодо повернення надавачами послуг суми невикористаної субсидії на оплату послуг з централізованого опалення до бюджету в повному обсязі.

Юристи застерігають: з боргами жартувати не варто
Громадяни, які накопичили заборгованість, отримують поштове повідомлення від постачальника послуг про необхідність погашення. Якщо після цього абонент не уклав договір про реструктуризацію боргу, комунальне підприємство подає до суду, рішення якого направляється до державної виконавчої служби на примусове стягнення заборгованості. Упродовж трьох робочих днів державний виконавець відкриває провадження. Боржнику дається тиждень на добровільне погашення зобов'язань перед комунальниками.

Кому вигідні “страшилки” про державні субсидії

Підприємства ЖКГ часто йдуть назустріч споживачам і надають можливість погасити борг частинами за термін від півроку до двох років. Зокрема директор ТОВ “Рівнетеплоенерго” Степан Коропецький зазначає: у разі, якщо абоненти мають борг перед підприємством, вони можуть звернутися до абонентської служби й провести реструктуризацію боргу в індивідуальному порядку.

Субсидію хочуть виплачувати грошима





На правах реклами