Ми у Facebook
20.07.2016, 16:00

Крок до порозуміння, або Як на Рівненщині працюють над тим, щоб Схід і Захід були разом

Дуже багато треба зробити на державному рівні, щоб Україна стала єдиною та соборною по-справжньому.
Дуже багато треба зробити на державному рівні, щоб Україна стала єдиною та соборною по-справжньому, щоб слова "Східна й Західна, Північна й Південна Україна" ми вживали лише для того, щоб підкреслити географічне розташування та відмінності у кліматі, а не протиріччя у світоглядах та поняттях про майбутнє нашої держави, її орієнтацію на європейські цінності.

Проте, дуже багато для зближення й порозуміння "східняків" та "західняків" можна і треба робити на рівні людського спілкування. Саме таку мету ставили перед собою Благодійний фонд народного депутата України Василя Яніцького "Наш Край", Громадське об’єднання “Справа миру" депутата обласної ради Миколи Лобчука та депутат обласної ради Віталій Сухович, коли організували відпочинок групи дітей із селища Тошківка Луганської області.

І, звичайно, щоб дітки оздоровилися, набралися сил, енергії, позитивних емоцій.

Йде війна, у причинах якої важко розібратися навіть багатьом дорослим. Російська пропаганда робить свою чорну справу – сіє розбрат між українцями, переконуючи жителів сходу, що "бандерівці" прийшли їх вбивати за те, що розмовляють російською. Одинадцятеро дітей із Луганщини, які на собі відчули, що таке війна, мали можливість переконатися, що у західній Україні живуть такі ж люди, як вони, що ця війна принесла непоправне лихо і в їхні сім’ї.

– І тут, і у нас, – ніхто не хоче цієї війни, – якось надто по-дорослому каже Григорій Богуш, семикласник із Томашківки. – Я переконався в цьому, спілкуючись із рівненськими школярами тут, в "Електроніку".

Шестикласниця Тетянка Кириленко підхоплює тему нашої розмови:
– Тут такі привітні люди! У мене з’явилося багато нових друзів. У вас так гарно: прекрасна природа, чисте повітря, багато розваг. Я завжди пам’ятатиму про цю поїздку.

Вікторія Горденко, вчителька, що супроводжує діток, розповідає, що зустріли їх тут дуже гостинно.

– Всі ці діти певний час живуть у стані стресу, тому такий відпочинок для них дуже корисний, – каже педагог. – Вони отримують лікувальні процедури, тут п’ятитиразове чудове харчування. Часу нудьгувати зовсім немає, з ніг валяться, коли повертаються з дискотеки. Батьки жаліються, що діти рідко телефонують, а я пояснюю, що у них просто немає часу. Дружелюбність місцевих дітей та персоналу допомагає зрозуміти, що нам нічого ділити, ми всі любимо Україну, хочемо миру та жити в одній державі.

Діти навперебій із захопленням розповідають про свої враження від відпочинку. Завдячуючи керівництву, персоналу оздоровчого комплексу "Електронік" та організаторам цієї поїздки, діти провели на Рівненщині незабутні дні. Вони були наповнені спортивними заходами, концертами, конкурсами, поїздками та екскурсіями. Також в ігровій формі школярі навчалися англійській мові під керівництвом рівненських вчителів. Луганські діти дуже швидко влилися в загальний колектив табору, залюбки спілкувалися українською мовою. На пам’ять про перебування на Рівненщині від організаторів поїздки вони отримали вишиті сорочки та футболки з логотипом фонду "Наш край". Організатори заходу заявляють про наміри й надалі привозити групи дітей зі сходу на оздоровлення на Рівненщину.





Оксана СЛОБОДЗЯН.





На правах реклами