Ми у Facebook
24.07.2016, 17:00

Як швидко почистити електрочайник від накипу

Практично всі, хто користується електрочайником, та й звичайним також, рано чи пізно стикаються з білим або іржавим накипом на внутрішній поверхні та нагрівальному елементі.
В ідеалі чайник рекомендують очищати від накипу раз на два-три місяці. У Рівному, якщо кип’ятити невідстояну воду просто з-під крана, накип утворюється набагато швидше.

У вкритому товстим шаром вапняного нальоту чайнику вода довше нагрівається. Часто чайник вимикається ще до того, як вода закипить. Нерідко нагрівальний елемент виходить з ладу і чайник просто викидають.
Через вапняний наліт вода у чайнику стає каламутною – це помітно, коли заварюєш чай у прозорій склянці й наливаєш туди залишки води. До того ж псується смак напою і навряд чи він принесе очікувану користь нашому здоров’ю...

Трохи знімає проблему купівля дорогих електрочайників з позолоченим ТЕНом, а також вживання лише фільтрованої чи м`якої джерельної питної води. Але все одно рано чи пізно чайник треба чистити.

Як це зробити:

1. За допомогою спеціального засобу для видалення накипу типу "Адипінка", "Антинакип" (у продажу є засоби різних виробників). У чайник наливають воду, насипають чи наливають туди засіб (згідно з інструкцією на упаковці), кип’ятять, а потім залишають на 15-30 хвилин. Накип легко знімається – навіть губкою чи ганчіркою. Залишається ретельно промити чайник чистою водою.

2. Або додати в заповнений водою чайник півсклянки столового оцту і прокип’ятити. Потім сполоснути чайник водою.

3. Взяти одну столову ложку лимонної кислоти на один літр води, прокип’ятити. Залишити на ніч, вранці сполоснути.

4. Є ще старі народні засоби: добре вимиті картопляні очистки залити водою і кілька разів прокип'ятити в чайнику. Або прокип’ятити в чайнику кислий огірковий, помідорний чи капустяний розсіл. Дехто з цією метою застосовує навіть свіжий лимон.

Не рекомендується використовувати для чищення електрочайників абразивні чистячі засоби, металеві мочалки та йоршики, концентровані кислоти й наждачний папір.

Можна просто залити крутим окропом чайник з будь-яким засобом із пунктів 1-3 і залишити на кілька годин або на цілий день/ніч. Залежно від міцності нальоту процедуру можна повторити кілька разів. Таким чином можна врятувати навіть чайник з нібито зіпсованим ТЕНом.

І головне. Незалежно від обраного засобу від накипу, чайник слід дуже добре промити, прополоскати. Це для того, щоб залишки оцту, лимонної кислоти чи хімічних речовин не спричинили отруєння. А ще краще – прокип’ятити один-два рази в ньому чисту воду і лише після цього заливати воду для приготування чаю.

Так само чистять і звичайні чайники, й інший емальований та нержавіючий посуд, в якому кип’ятять воду, варять яйця і сосиски.

А для профілактики утворення нальоту щоразу після кип’ятіння виливають з посуду все, що залишилося на дні, та прополіскують чайник чистою водою.






На правах реклами