Ми у Facebook
24.07.2016, 15:30

Банки повертатимуть гроші, вкрадені шахраями з карток

Із 1 серпня 2016 року міжнародна платіжна система Visa запроваджує в Україні принцип нульової відповідальності клієнта за дії шахраїв. Тобто її клієнти не будуть нести відповідальності за вкрадені з їхніх карток гроші.

“Якщо шахраї вкрали гроші з картки людини без її сприяння цьому, то людина не несе відповідальності за це. Після проведення розслідування банк повинен буде повернути їй гроші”, – розповіла директор з управління ризиками компанії Visa Лариса Макарова в коментарі DW.

Раніше Верховний Суд України виніс окрему правову позицію, в якій зазначив, що банки зобов’язані власним коштом повертати клієнтам гроші, вкрадені з їхніх карток шахраями, якщо немає доказів, що клієнти самі спровокували крадіжку своїми діями чи бездіяльністю.

Проте банки часто відмовляють у поверненні коштів через те, що клієнт повідомив про їх крадіжку вже після здійснення неправомірної транзакції, а не попередив заздалегідь, що готуються шахрайські дії. До тих банків, які не виконуватимуть вимогу шодо повернення вкрадених коштів клієнтам, Visa збирається вживати заходів впливу на фінансові установи. Але які це будуть санкції, вона не розголошує, пише finance.ua.

У Рівному банкір привласнив понад 10 тисяч гривень

Начальник відділу департаменту платіжних систем Національного банку України банку України Володимир Харченко зазначив, що щороку зростає кількість випадків шахрайства за допомогою банківських карток.

Рівняни попереджають про нові види банківських шахрайств

За його словами, схема грабіжників зазвичай така: людині телефонують, представляються співробітником банку і під приводом якихось технічних робіт або повідомлення про підозрілі платежі здійснюється запит на конфіденційні дані:
- повний номер картки,
- термін її дії,
- код CVV2/CVC2, 
- ПІН-код до картки,
- дівоче прізвище матері
тощо.

Варто зазначити, що принцип нульової відповідальності працюватиме в тестовому режимі й тільки для однієї платіжної системи – Visa.

До уваги рівнян: один із "банків" розсилає небезпечні листи





На правах реклами