Ми у Facebook
26.07.2016, 09:20

Як рівнянам зекономити на гарячій воді

Фото: regionews.sumy.ua.

Електричний бойлер для підігріву гарячої води може повністю окупитися 10-15 місяців.
В Україні, згідно з постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), різко підняли тарифи на всі комунальні послуги, - повідомляє "Сегодня". Так, сім'ї, яка споживає 5 кубометрів гарячої води, доведеться платити щомісяця 415 гривень. При цьому такий же обсяг води, підігрітої за допомогою водонагрівача, може коштувати від 249 до 123 гривень. Сайт "Сегодня.ua" з'ясовував, кому вигідно встановлювати водонагрівачі і як швидко вони окупляться.

Нагадаємо, що гаряча вода в Рівному з'явиться 1 серпня

Як подорожчала "комуналка"

Вартість гарячої води залежить від того, чим підприємство підігріває воду. Так, в Вараші (Кузнецовську) кубометр коштує 14,88 гривні. В той час в Рівному - 86,69.

Як відзначають в одній з великих мереж магазинів, після подорожчання гарячої води попит на електричні водонагрівачі значно виріс. На даний момент самостійно підігрівати воду за допомогою бойлера майже в два рази дешевше.
Відзначимо, крім гарячої води, подорожчали також газ, світло, опалення і холодна вода.

Скільки доведеться платити за гарячу воду з бойлером
Вартість бойлера коливається в межах від 1100 – 5000 гривень. "Це залежить від потужності, обсягу бойлера. Крім того, є накопичувальні бойлери, а є бойлери для проточної води. Накопичувальні дозволяють користуватися водою навіть тоді, коли її відключили", – говорить фахівець мережі магазинів.
Водонагрівач на 100 літрів і потужністю 1500 Вт (цього обсягу достатньо для сім'ї з трьох осіб) коштує 2888 гривень. Такий бойлер нагріває воду до 65 градусів вище нуля. Щоб розрахувати споживання електроенергії, потрібно дізнатися час підігріву води:
Т = 0,00116 × обсяг бака × (кінцева температура – початкова температура) / потужність

Мораторій на підняття тарифів: коментар від “Рівнетеплоенерго”

Такий бойлер на підігрів 100 літрів води витрачає 255 хвилин і 6,37 кВт*год електроенергії. У той же час, щоб підігріти кубометр води доведеться використовувати 63,7 кВт*год.





На правах реклами