Ми у Facebook
18.08.2016, 11:01

Чи можуть рівняни безпечно себе почувати, придбавши житло в новобудовах?

Купівля житла – важливий крок у житті кожної людини, і до цього питання варто підійти відповідально та обережно. В першу чергу, купуючи нове помешкання ми задумуємося про безпечні та комфортні умови проживання.
Адже, може настати такий момент, коли одного разу, прийшовши додому, Ви навіть не помітите, що у вашій квартирі побували злодії? Чи, можливо, заходячи у під'їзд, відчуєте запах диму і подумаєте: "Це точно не з моєї квартири!".

Тому, дуже важливо від самого початку процесу придбання квартири звертати увагу на те, чи дотримано всіх правил безпеки та вимог чинного будівельного законодавства.

Однак, як показує сумна практика, деякі новобудови навіть з явними порушеннями все-таки здаються в експлуатацію. Саме тому, журналісти нашого видання дослідили чи можна "жити в безпеці" у власній квартирі та на що потрібно звернути увагу, купуючи житло.

В останні роки проблема безпеки житла в новобудовах стала особливо актуальною, відзначають фахівці, у зв'язку зі зростанням випадків пожеж та несанкціонованого проникнення до помешкань. Відбувається це внаслідок того, що дуже часто забудовники при здачі житлового об’єкту нехтують елементарними правилами безпеки – особистої, протипожежної, інженерної, економлячи на всій тій продукції, яка може зменшити ризики бути пограбованим або ж постраждати від вогню.

За словами Президента Української Локмайстер Федерації Іллі Воїнова свідоме нехтування будівельними нормами та правилами безпеки з боку забудовників призводить до збільшення криміногенної ситуації та кількості квартирних крадіжок.

Підтверджують слова Президента УЛФ і в ГУ Національної поліції у Рівненські області. За їх словами саме новобудови - улюблене місце злочинців для скоєння злочинів. Статистика свідчить, що практично кожне друге квартирне пограбування в новобудовах відбувається через неякісні вхідні двері, які забудовник встановлює в помешканнях власників квартир. Поліцейські стверджують, що у таких будинках за один день може бути скоєно кілька квартирних крадіжок. При цьому відсоток розкриття таких правопорушень вкрай низький та становить менше 30 %.

У поліції радять рівнянам думати про запобіжні заходи. Надійні двері, замки й сигналізаційні системи допоможуть в цьому.
“Надійно захистити Ваше помешкання від зловмисників можуть протизламні вхідні двері в яких обов’язково встановлено якісні замки з трьохстороннім замиканням. Такі двері мають відповідати вимогам ДСТУ і мати сертифікат якості. Окрім дверей, надійним способом уникнути проникнення в квартиру злодія є сигналізаційні системи. А якщо житло на першому поверсі то варто подумати про те, щоб на вікна встановити грати”, - зазначили в поліції.

Загальновідомим є також і той факт, що дуже небезпечними є саме квартирні пожежі.

В управлінні державної служби з надзвичайних ситуацій в Рівненській області повідомили, що загалом, у житловому секторі трапляється майже 80 % усіх пожеж. І близько половини з них – в новобудовах. Як і в ситуації з квартирними крадіжками, пожежі часто-густо відбуваються через недотримання правил пожежної безпеки забудовниками.

За приклад рятувальники наводять нещодавню пожежу, що спалахнула 14 серпня в одній з багатоповерхівок Рівного на Макарова. Прибувши на місце надзвичайної події співробітники ДСНС виявили, що загорання відбулося в одній з квартир будинку, у якій були встановлені дешеві вхідні двері китайського виробництва і вогонь швидко розповсюдився на весь поверх.

“Як свідчить наша статистика, встановлення надійних протипожежних дверей в житлових та офісних приміщеннях, може локалізувати вогонь, та дати більше шансів на виживання і збереження Вашого майна. Обов’язково такі двері мають мати протидимну стрічку АГРАКС, бути сертифікованими і з межею вогнестійкості не менше 30-ти хвилин. Окрім того, ми радимо обов’язково підключити Ваше помешкання та будинок до професійних систем пожежної сигналізації. У цьому випадку, сигнал про можливе загоряння надходитиме на пульт централізованого спостереження”, - зазначили у рятувальній службі.

У зв’язку з цим, на законодавчому рівні закріплюють протипожежні стандарти, яким мають відповідати багатоповерхові будівлі, щоб максимально забезпечити безпеку людей та їх майна під час виникнення пожежі. Однак, забудовники використовуючи прогалини в містобудівному законодавстві навчилися обходити ці правові норми.

Як розповідає начальник Державної архітектурно-будівельної інспекції у Рівненській області Ігор Мічуда дуже часто забудовники під виглядом 3-ї категорії складності зводять величезні житлові комплекси. Як результат - відсутність там прибудинкової території, протипожежних під'їздів, сумнівна якість будівельних матеріалів. В порушення будівельних правил у таких будинках встановлюються дешеві та неякісні вікна, вхідні двері, інженерні системи та інші елементи безпеки.

За словами Ігора Мічуди змінити ситуацію може прийнятий нещодавно в першому читанні законопроект 4733-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення містобудівної діяльності". Законопроектом передбачено, що будь-який багатоквартирний будинок стане об'єктом, який потрібно буде погоджувати з органами ДАБІ. Це встановить чіткі правила оформлення дозвільної документації для забудовників та усуне можливості для маніпулювання містобудівним законодавством.

Отож, підсумовуючи вище досліджене пам’ятайте, що обираючи квартиру в новобудовах Ви маєте право від забудовника вимагати гарантовані законодавством речі, які забезпечать Вам та Вашій родині комфортне та безпечне проживання у придбаному помешканні. Ми бачимо, що простими, але надзвичайно важливими елементами життєвої і особистої безпеки є надійні вхідні двері з якісним замком та з межею вогнестійкості, системи пожежної та охоронної сигналізації, грати на вікнах.

У випадку, якщо Вам не поталанило придбати квартиру у відповідального забудовника або Ви це зробили на вторинному ринку і вхідні двері у Вашому помешканні дешеві та сумнівної якості тоді радимо за власний кошт в процесі ремонту замінити їх підібравши двері за критеріями якості у надійного виробника.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ