Ми у Facebook
28.08.2016, 17:30

Де у Рівному знаходили золото

Цікаві факти про місто у публікаціях на OGO.ua.

Пропонуємо дізнатися історію про те, де у Рівному знаходили золото. Мова йде про мікрорайон Золотіїв, що віднедавна став частиною Рівного.

Легенда розповідає, що в сиву давнину тут оселився був майстер-золоті руки. І це було не просто порівняння - чоловік мав хист до золотарства, майстерно реставрував ікони. Ось і прозвали його Золотій, і село, що розбудувалось довкола - Золотієвом, за ім'ям одного з перших поселенців.

"Здавна надтрактовий Золотіїв як власність Костянтина Острозького був у віданні Дорогобузького замку, - розповідає у книзі "Рівне та околиці Рівного" відомий краєзнавець, художник та дослідник української міфології Валерій Войтович. - Акт 1511 року при реєст­рації майнових повинностей відносить «Золотеев» до володінь Іллі Острозького. У 1577 році від «Золотеева» платили за 7 «димів». Тоді село вносило данину за ставки, лани, городи, борті. Два роки опісля документується свідчен­ня про нові виміри «золотеевских угодий», використаних для випасу й сінокосів. З 1583 року «имение Золотеев» переходить у володіння Степаня. Відтоді багато земель у напрямку Олексина стають предметом торгів, перерозподілу. Під кінець XVI ст. «Золотеев» передають у зону міста Рівне. На той час «золотиевцы» давали замкові, крім іншої натури, ще 40 «гарців» меду щорічно. Крім того, «золотиевцев» брали на шальваркові роботи для збирання урожаю зернових. У Золотієві діяв фільварок, про який згадує акт 1603 року. Він належав Олександру Острозькому, який мав тут своїх посесорів. Під час Визвольної війни (1651) «Золотеев» сформував свій оборонний загін, який діяв також в різних околицях Рівного".





На правах реклами